erfgoedobject

Groeningemonument en -park

bouwkundig element
ID
59613
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59613

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Groeningemonument en -park
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Park De Groeningepoort
  Deze bescherming is geldig sinds

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Groeningemonument
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "Groeningemonument" en "park". Groeningepark, gelegen tussen de Groeningelaan en het Plein. Het park omvat een laan van tulpenbomen, esdoorns, platanen en heesters van de Groeningepoort naar het ronde plantsoen met het Groeningemonument. Bij het monument staan tevens platanen, een Himalajaceder en een treurwilg. Aan de zijde van de Groeningelaan in 1906 oprichting van romantisch-realistisch Groeningemonument van G. Devreese. Het bronzen geheel is verguld en werd gegoten in de "Fonderie Nationale des Bronzes" in Sint-Gillis bij Brussel. Bovenaan staat een jonge vrouw, de allegorische Maagd van Vlaanderen. Ze zwaait met de zeis in de linkerhand, omstreeks 1900 nog vaak voor de Goedendag aanzien. Met de rechterhand houdt ze de symbolische Vlaamse Leeuw in toom bij de manen; de leeuw heeft zijn slavenboeien verbroken en briest dreigend in de richting van Frankrijk. Het voetstuk stelt drie episodes voor uit de Guldensporenslag van 1302: met name links afscheid van een krijger, de zege en Robert d'Artois gesneuveld naast zijn paard Morel. Op het voetstuk de wapenschilden van Vlaanderen en Kortrijk en het opschrift: "KORTRIJK - SLAG DER GULDEN SPOREN XI JULI MCCCII".

 • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting & Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/01364.
 • DE BRABANDERE P. 1992: Historische parken en tuinen in Kortrijk, Kortrijk, 135-137.
 • S.N. s.d.: Monument commémoratif de la bataille des éperons-d'or, à Courtrai, L'émulation XXXI, 49-50.
 • VERMEULEN-VAN LEDE Y. 1977: Het Groeningemonument in Kortrijk, De Leiegouw XIX.3, 431-448.

Bron     : DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2005-2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Groeningemonument en -park [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59613 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.