Oud kerkhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oud kerkhof

'Oud kerkhof' als restant van de vooroorlogse inplanting van de Sint-Jan Baptistkerk.

Enkele bewaarde arduinen grafmonumenten van voor de Eerste Wereldoorlog, onder meer het familiegraf Debruyne (begin 20ste eeuw) met tombe met bekronende gotische nis en het pinakelvormig grafmonument van de familie Beauprez-Dumoulin. In dit graf ligt Cyriel Beauprez begraven, geboren te Klerken in 1894, en op 27 augustus 1916 gesneuveld te Diksmuide, in 1922 van Alveringem overgebracht naar dit kerkhof (zie inscriptie).

• BAELDE G. 1988: Bijdrage tot de geschiedenis van het ontstaan van de parochie en van de eerste kerk van Houthulst, Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 21-44.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn