Molenaarswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Christoffelhoeve met omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Molenaarshuis, opgetrokken volgens kadaster in de jaren 1920 op de plaats van een ouder molenaarshuis; thans gerenoveerd.

Vrijstaand woonhuis met nieuw aangelegde voortuin waarrond laag bakstenen tuinmuurtje met ijzeren hek. Dubbelhuis van één bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Witgeschilderde en verankerde baksteenbouw op gepekte plint onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Gecementeerde straatgevel voorzien van omkaderende golvende fries; voorheen ook gelijkaardige decoratieve omlijsting rond muuropeningen. Rechthoekige en rondbogige (zijpuntgevels) muuropeningen; betegelde onderdorpels. Vernieuwd schrijnwerk en nieuwe dakkapellen.

Aan noordzijde, haaks op het woonhuis, losstaand witgekalkt stalgebouw op gepekte plint onder pannen zadeldak (mechanische pannen). Klimmend dakvenster met laaddeur. Lage aanbouw onder lessenaarsdak aan noordzijde.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, W/00618.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Damme, 1927/26.
  • DEVLIEGHER L., Damme in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 174-175.
  • DEVLIEGHER L., De molens in West-Vlaanderen, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt, 1984, p. 164-169.
  • De windmolen te Damme, in Brugse Gidsenkroniek, 14.4, 1981, p. 1-4.
  • ROUSSEL L.; RYCKAERT M., Wenkende Wieken in West-Vlaanderen 2003, Brochure Provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2003, p. 7.
  • WEYMEIS C., Het land van Uilenspiegel. Damme, Knokke, Sluis, Leuven, 2001, p. 35.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda