erfgoedobject

Schans van Schilde

bouwkundig element
ID
84247
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84247

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schans van Schilde
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Antitankgracht
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Antitankgracht
  Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

Schans (zie inleiding). Uitgevoerd ter vervollediging van de hoofdverdedigingslinie van de stad en voorzien bij wet van 30 maart 1906. Werken aangevat in 1909. Gelegen tussen de forten van 's Gravenwezel (noord) en Oelegem (zuid). Omwaterde eliptische constructie, bestaande uit voorfront en keelfront. Met uitzondering van keelfront overdekt met aarde. Bomvrije keelkazerne met vensters aan keerzijde. Heden ruïne op een sterk beboomd domein, dat in 1939 werd ingeschakeld in de anti-tankgracht.

 • DE HASQUE J., Anti-tankkanaal, in De Drie Rozen, Driemaandelijks tijdschrift van de Heemkring de Drie Rozen 's Gravenwezel, jaargang XVIII, nr. 69, 1984-1, 23-26).
 • HAVERMANS R., Militaire werken in Polder en Kempen benoorden Antwerpen, in Calmpthoutania. Orgaan van de oudheidkundige kring van Kalmthout, jaargang XXIII, nrs. 1-2, 1971, 1-45.
 • HELLEPUTTE B., Oorlogsgeschiedenis van Schilde en omgeving. Ten tijde... van de Ulanen, in Scilla, Tijdschrift van de heemkundige kring van Schilde, jaargang VIII, 1975, 64-79.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Antitankgracht tussen fort Stabroek en fort Oelegem

 • Is deel van
  Schanslaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schans van Schilde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84247 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.