erfgoedobject

Hovenierswoning van het kasteel Gruuthuse

bouwkundig element
ID: 87901   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87901

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gruuthuselaan nr. 3/ Stationsstraat. Voormalige hovenierswoning van het kasteel "Gruuthuse" (cf. Stationsstraat nr. 196). Deze kleine woning is gelegen op de zuidoosthoek van de Stationsstraat en de Gruuthuselaan en is toegankelijk via de aanpalende kasteeldreef, zogenaamd de Hogedreef (cf. Hogedreef). Tegen de oostkant van het huis is een muur opgetrokken die de moestuin van het kasteel omringt. Links van de woning is een doorgang naar die moestuin.
Het huis wordt volgens de gegevens van het kadaster in 1897 gebouwd in opdracht van Charles-Marie graaf d'Ursel en wordt in datzelfde jaar in gebruik genomen. In het huis woont de tuinman, die verantwoordelijk was voor het onderhoud van het kasteelpark. Bij de woning worden in verschillende fasen serres gebouwd en afgebroken (vanaf midden 20ste eeuw).
Kleine bakstenen woning op een plint van Euvillesteen en afgedekt door een verspringend dak met blauw gesmoorde Vlaamse pannen. Onderkelderd huisje met quasi L-vormig grondplan en geïnspireerd door de cottagearchitectuur cf. typische overkragende dakranden, verspringende daken, de uitgewerkte houten ingangtravee met luifeltje, het fraaie houten balkonhekken en de vensters met kleine roedenverdelingen. Alle houtwerk van de voordeur en de balustrades is rood en wit beschilderd.
Naast de woning staat een imposante Moerbeiboom.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1897/12.


Bron     : Vanwalleghem A. met medewerking van Creyf S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanwalleghem, Aagje


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein Gruuthuse
    Stationsstraat 186, 188, 190, 196, 198 (Oostkamp)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hovenierswoning van het kasteel Gruuthuse [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87901 (Geraadpleegd op 16-07-2019)