Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1570 resultaten


ID: 29352 | Bouwkundig element

Huis Den Appelzak

Hoogstraat 35 (Brugge)
Diephuis van vier + drie/twee traveeën en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uitzicht uit het vierde kwart van de 18de eeuw met oude kern uit de 15de eeuw, zie dakgebinte. Hoge schermgevel met dubbelhuisopstand van rode baksteen met eenvoudig hoofdgestel en frontonbekroning.


ID: 29353 | Bouwkundig element

Stadswoning

Hoogstraat 36 (Brugge)
Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Laatgotische 14de-eeuwse kern. Huidig uitzicht resultaat van historiserende reconstructie in 1979 naar ontwerp van architect H. Davans (Brugge) op basis van de in 1974 vrijgekomen sporen.


ID: 83269 | Bouwkundig element

Laatmiddeleeuwse stadswoning

Hoogstuk 61 (Brugge)
Laatmiddeleeuws breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 15de eeuw(?).


ID: 82824 | Bouwkundig element

Rijksnormaalschool

Hugo Losschaertstraat 5B, Klaverstraat 46-50, Schuttersstraat 10, Sint-Jorisstraat 69-71 (Brugge)
Voormalige Rijksnormaalschool, heden Departement Lerarenopleiding. Oorspronkelijke locatie van het Oudhof van de schuttersgilde van Sint-Joris. Complex bestaande uit het schoolgebouw (nummer 71) met imposante ingang aan Sint-Jorisstraat en links ervan de oorspronkelijke directeurswoning (nummer 69).


ID: 77783 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve de Drie Linden

Jagersstraat 56 (Brugge)
Hoeve de "Drie Linden", zogenaamd naar drie linden die circa 1900 op het erf stonden; voorheen "(De) Beerke(ns)". Oorspronkelijk wordt de hoeve vermeld als achterleen van het kasteel van Tillegem. Op een figuratieve kaart van circa 1668 (verzameling Franchoo) wordt de hofstede vrij imposant afgebeeld. Welkomstlinde aan de toegangspoort.


ID: 301660 | Bouwkundig element

Huis de Galeye

Jakob van Ooststraat 6-8, Vlamingstraat 25 (Brugge)
Het hoekpand dateert in hoofdzaak uit de 19de- en 20ste eeuw met behouden elementen van de middeleeuwse constructie, het laatmiddeleeuws huis de Galeye.


ID: 29359 | Bouwkundig element

Tolhuis

Jan van Eyckplein 1-2, Spanjaardstraat 2 (Brugge)
Pand gelegen ten noorden van de Sint-Jansbrug waar sinds een onbekend tijdstip de grote tol namelijk de tol op internationale en interregionale handel werd geheven tot het einde van het Ancien Régime. Huidig uitzicht is fasegewijs tot stand gekomen en bewaart een oude kern en sporen van een bouwfase omstreeks het einde van de 15de eeuw. Tolhuis met omstreeks eind 19de eeuw heropgebouwde gevel met puntgevel in Doornikse steen en Brabantse zandsteen. Rechts bakstenen trapgevel, eveneens heropgebouwd in vierde kwart 19de eeuw, naar ontwerp van architect L. Delacenserie. Links vooruitspringende aanbouw met een trap en opengewerkt voorportaal, links geflankeerd door het natuurstenen geveltje van de rijkepijnders, heropgebouwd eind 19de eeuw. Hoekhuis bij Spanjaardstraat met een bakstenen trapgevel van 1930, evenals de aanpalende smalle galerij met trapgevel links ernaast.


ID: 29363 | Bouwkundig element

Huis De Witte Poorte

Jan van Eyckplein 6 (Brugge)
Huis De Witte Poorte, bestaande uit voorhuis, binnenplaats en achterhuis. Huidig uitzicht van 1922 naar ontwerp van architect Albrecht Seys. Voorhuis met een verankerde bakstenen trapgevel in neo-Brugse stijl op arduinen plint. Monumentaal achterhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met aanbouw van drie traveeën op L-vormige plattegrond, met oude kern uit vermoedelijk het vierde kwart van de 13de eeuw.


ID: 81959 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Jozef Suvéestraat 2 (Brugge)
Laatgotisch, onderkelderd huis, ontstaan circa 1500.


ID: 81981 | Bouwkundig element

Herenhuis

Katelijnestraat 27, 27B (Brugge)
Herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), oudere kern opklimmend tot circa 1300, zie kelder. Huidig pand gebouwd na 1813 en inmiddels gesplitst in twee panden. Bepleisterde en deels beschilderde lijstgevel met deels bepleisterde en deels natuurstenen plint. Begane grond gedeeltelijk aangepast.