448 resultaten
ID: 26900 | Bouwkundig element
Scheepsankerstraat 1 (Gent)
Achterin gelegen alleenstaand herenhuis met omringende tuin en toegang via twee behouden bepleisterde, geblokte hekpijlers. Gebouw op L-vormige plattegrond met één bouwlaag en mansardedak met houten dakkapellen onder driehoekig fronton, met kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw en met aanpassingen uit tweede helft 19de eeuw. Erachter gelegen haakse verbouwde stallen met gewitte bakstenen gevels onder zadeldak, met het huis verbonden door een korfboogvormige poortomlijsting onder pannendakje.
ID: 200738 | Bouwkundig element
Terneuzenlaan (Gent)
Kade aangelegd in 1880-1886 aan de oostelijke kant van de in 1880-1881 gegraven en circa 1100 meter lange Voorhaven. Havenuitrusting tussen de kaaimuur en de steenweg gepland door stadsingenieur E. Braun.
ID: 200732 | Bouwkundig element
Tolhuiskaai (Gent)
Schutsluis van 1889, kolkwanden en sluishoofden volledig in natuursteen. Omheining sluis bestaande uit lage arduinen palen met elkaar verbonden door gesmede ketting bestaande uit zware rechthoekige schakels.
ID: 200734 | Bouwkundig element
Voorhavenlaan (Gent)
Twee elektrische halfportaalkranen (nummers 15 en 22), vervaardigd door Le Titan Anversois en door de stad aangekocht in 1905 ter vervanging van de eind-19de-eeuwse stoomkranen die de Voorhaven bedienden. De kranen zijn de enige twee resterende kranen van een lot van 25 elektrische kranen die vanaf 1910 in werking waren.
ID: 200733 | Bouwkundig element
Wiedauwkaai (Gent)
Brugstuw met drie doorlaatopeningen segmentbogig afgedekt; hoofdzakelijk bekleed met gebosseleerde natuursteen; puntvormige stuw-(brug-)pijlers. Brugreling en delen van de reling langs de Wiedauwkaai op gietijzeren paaltjes met leeuwenkopjes.
ID: 200736 | Bouwkundig element
Wiedauwkaai (Gent)
Geheel van twee droogdokken, een klein en een groot, van 1880-85; volledig natuurstenen bekleding. Betonnen prefabomheining uit het interbellum.
ID: 135222 | Landschappelijk geheel
Grimminge, Idegem, Nieuwenhove, Zandbergen (Geraardsbergen), Appelterre-Eichem, Denderwindeke, Ninove, Outer, Pollare (Ninove)
De Dendervallei tussen Idegem en Ninove wordt gekenmerkt door een vrij breed meersengebied langs de rivieroevers met perceelsrandbegroeiing. De overgang van de Dendermeersen naar de beboste steile helling is een markante terreinovergang. Op de grens van het alluvium staat het kasteeldomein van de Lalaing met vierkante omwalling en beboomde toegangsdreven. Het Geitebos maakte ooit deel uit van het Kolenwoud en telt nog steile taluds en houtwallen die de oude bosgrenzen aanduiden. Het gebied De Nuchten vormt een aaneengesloten moerasbos in een oude meander met relicten van turfputten. Nederzettingen, zoals Grimmige, Pollare en Idegem, liggen net buiten het alluvium. De voormalige Cisterciënzenabdij van Beaupré was afhankelijk van de abdij van Clairvaux en bestaat uit een deels omwald en ommuurd complex met monumentaal poortgebouw.
ID: 8603 | Bouwkundig element
De Dijk (Geraardsbergen)
Handbediende sluis met talloze sporen van herstelling in beton, als gevolg van de dynamitering in 1940. Stroomopwaarts aansluitend aan de sluis: metalen ophaalbrug van 1942.
ID: 8515 | Bouwkundig element
Sasweg (Geraardsbergen)
Het huidige sluizencomplex uit 1868 is de vervanging van een schutsluis met twee puntdeuren. De huidige sluis is een combinatie van een grote en een kleine stuw. Op het eilandje staat een bakstenen sluiswachtershuisje.
ID: 301017 | Landschappelijk element
Sasweg (Geraardsbergen)
Het gebied tussen de Guilleminbrug en de stuwsluis van de Dender te Geraardsbergen, ten zuiden van het centrum, omvat een deel van de Denderloop en het sluis- en stuwenstelsel op de Dender.