271 resultaten
ID: 88820 | Bouwkundig element
Kalsijdeweg 16 (Jabbeke)
Haaks op de weg ingeplante lage woning van het langgeveltype, gebouwd in 1819 als eerste gemeenteschool van Stalhille. In 1827-1828 hebben werken plaats voor de aanbouw van een schoollokaal en onderwijzerswoning. In 1854 wordt het gebouw sterk uitgebreid aan noordzijde. Wanneer in 1874 de nieuwe gemeenteschool in de Cathilleweg wordt gebouwd, wordt het oude schoolgebouw volledig tot veldwachterswoning omgebouwd.
ID: 88904 | Bouwkundig element
Westernieuwweg 79 (Jabbeke)
Samenstel van lage boerenwoningen van drie traveeën, dat teruggaat op een begin-19de-eeuws volume dat circa 1879 grotendeels werd heropgebouwd. Witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder pannen zadeldak. Omhaagd en deels beboomd erf dat te bereiken is via een lange onverharde oprit vanaf de Westernieuwweg. Achter het woonhuis bevinden zich een bakhuis met behouden ovengedeelte en een stal uit het interbellum.
ID: 88806 | Bouwkundig element
Cathilleweg 38/1-3 (Jabbeke)
Samen met dit opschrift in een cartouche ook gedateerd "ANNO 1874". Opgetrokken volgens hetzelfde plan en bestek als de gemeentescholen in de naburige gemeenten Snellegem, Zerkegem en Varsenare. De typeplannen werden opgemaakt door de Provinciaal Bouwmeester, in die tijd Pierre François Buyck (Brugge).
ID: 88850 | Bouwkundig element
Vedastusstraat 90 (Jabbeke)
Opvallende gevelrij in de dorpskern van Zerkegem, ten noordwesten van de parochiekerk. Het samenstel van drie woningen gaat terug op de molenaarswoning bij de in het midden van de 20ste eeuw afgebroken "Kleine Molen" of "Nieuwe Zakmolen". Samenstel van drie woningen van anderhalve bouwlaag, samen acht traveeën lang, onder pannen zadeldaken. Het ensemble wordt gekenmerkt door beraapte lijstgevels met accoladevormig omlijste rechthoekige muuropeningen.
ID: 88868 | Bouwkundig element
Legeweg 12 (Jabbeke)
Hoeve teruggaand tot een middeleeuwse heerlijkheid. Monumentaal boerenhuis ten noorden van het erf, in kern minimaal 18de-eeuws, maar in de 19de en 20ste eeuw grondig verbouwd. Gele, witgekalkte baksteenbouw van twee opkamertraveeën + vier traveeën van twee bouwlagen onder pannen zadeldak.
ID: 88808 | Bouwkundig element
Cathilleweg 94 (Jabbeke)
Grote burgerwoning, teruggaand op een 18de-eeuwse brouwerij. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Eenvoudige rode baksteenbouw met houten gootlijst en gecementeerde plint waarin twee keldervensters; eertijds was de gevel gepleisterd en witgeschilderd.
ID: 88827 | Bouwkundig element
Spanjaardstraat 54 (Jabbeke)
Historische hoeve van het langgeveltype. Haaks op de straat ingeplant langgestrekt volume onder pannen zadeldaken. Witgekalkt woonhuis van vier traveeën onder zadeldak met opklimmend dakvenster + twee opkamertraveeën onder zadeldak met hogere nok.
ID: 88871 | Bouwkundig element
Nachtegaalstraat 29 (Jabbeke)
Intact bewaarde 19de-eeuwse rosmolen bij hoeve zogenaamd "Het Kaproenken", een hoeve die reeds in 1547 wordt vermeld, met hoevegebouwen die opklommen tot de 18de eeuw, maar anno 2006 worden heropgebouwd.
ID: 88817 | Bouwkundig element
Cathilleweg 118 (Jabbeke)
Indrukwekkende 18de-eeuwse polderhoeve van het langgestrekte type. Gelegen in de dorpskern van Stalhille, haaks op de straat. Langgestrekte hoeve bestaande uit een opkamer van twee traveeën onder hogere nok en een laag woongedeelte van vier traveeën. Aan noordzijde, smalle aanbouwen waardoor het dak daar geknikt is en ter hoogte van de derde en vierde travee, een haakse aanbouw.
ID: 88870 | Bouwkundig element
Molenstraat 3 (Jabbeke)
Het "Meulenhuys" gaat terug op de molenaarswoning die samen met de molen in 1776 zou gebouwd zijn op cijnsgrond van de heerlijkheid Straeten. De kaart van Ferraris (1771-1778) geeft een houten staakmolen weer ten zuiden van de straat, met een molenaarswoning daar rechttegenover (nok parallel aan de straat). Molenaarswoning ten noorden van het erf (nok parallel aan de straat), met ten oosten daarvan een haaks ingeplant stalvolume. De woning is een donkere verankerde baksteenbouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak.