Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

258 resultaten


ID: 307732 | Landschappelijk element

Processieweg

Processieweg (Bierbeek)
Ten westen van de parochiekerk Sint-Hilarius start een voetweg die de oever van de Mollendaalbeek volgt. De voetweg is ook gekend als Kalverweg en is aangelegd met rechthoekige kasseien in onder andere Tiense kwartsiet in halfsteensverband. Het vervolg van de voetweg is een onverhard pad dat verder parallel loopt met de Mollendaalbeek en een historsiche kerkweg vormt.


ID: 307635 | Landschappelijk element

Kasseiweg Speelpleinstraat

Speelpleinstraat zonder nummer (Bierbeek)
De Speelpleinstraat takt af van de Oude Geldenaaksebaan en loopt tot in het centrum van Bierbeek. Het eerste deel van de weg is sterk ingesneden en gekasseid tot aan de sportterreinen. Deze holle weg is aangelegd met vrij regelmatige kasseien in halfsteensverband in porfier en Tiense kwartsiet.


ID: 307702 | Landschappelijk element

Kasseiweg Weterbeekstraat

Weterbeekstraat (Bierbeek)
De Weterbeekstraat is een 500m lange kasseiweg en holle weg op een historische verbindingsweg tussen Lovenjoel en Vertrijk.


ID: 306696 | Landschappelijk element

Kattensteeg

Kattensteeg (Borgloon)
Vanaf de Tongersestraat, aan de rand van de stadskern, vertrekt een gekasseide steeg, die uitloopt op een aardeweg. Waarschijnlijk bevindt deze zich ter plaatse van de verdwenen stadswallen.


ID: 306697 | Landschappelijk element

Gasthuissteeg

Kroonstraat, Papenstraat (Borgloon)
Een smalle, gekasseide steeg, de Gasthuissteeg, verbindt de Papenstraat met de Kroonstraat, waar zich het mannengasthuis en het klein vrouwengasthuis bevond.


ID: 133012 | Landschappelijk element

Eikendreef

Schoonaardestraat zonder nummer (Bornem)
De Schoonaardestraat is een gekasseide weg met aan beide zijden een bomenrij. De dreef is deels aangeplant met opgaande eiken. Het tweede deel bestaat uit lindebomen. De bomen zijn met een plantafstand van ca. 9 m aangeplant en zijn voorzien van een hoog opgesnoeide takvrije stam.


ID: 133013 | Landschappelijk element

Lindendreef

Schoonaardestraat zonder nummer (Bornem)
De Schoonaardestraat is een gekasseide weg met aan beide zijden een bomenrij. De dreef is deels aangeplant met opgaande linden. Het eerste deel bestaat uit eikenbomen. De bomen zijn met een ruime plantafstand aangeplant en de jonge bomen worden voorzien van een hoog opgesnoeide takvrije stam.


ID: 307722 | Landschappelijk element

Bevekomsestraat

Bevekomsestraat zonder nummer (Boutersem)
De Bevekomsestraat vertrekt in het centrum van Honsem om vervolgens tussen uitgestrekte akkers te lopen richting de grens met Waals-Brabant. Voorbij de hoeves wordt de weg een kasseiweg in Tiense kwartsiet die recent werd heraangelegd tussen parallelle betonboorden. Ter hoogte van het kruispunt met de deels gekasseide Overhemstraat snijdt de weg zich dieper in op het plateau en krijgt het karakter van een holle weg. De weg werd vermoedelijk gekasseid in de eerste helft van de 20ste eeuw waarbij er voorrang gegeven werd aan het kruispunt met de Overhemstraat dat erosiegevoelig was omwille van de holle weg.


ID: 307698 | Landschappelijk element

Kasseiweg Hertenstraat

Hertenstraat zonder nummer (Boutersem)
De Hertenstraat is een kasseiweg aangelegd in Tiense kwartsiet met een licht bolrond profiel van circa 3m en is langs weerszijden begrensd door boordstenen in Petit Granit. De holle kasseiweg maakt deel uit van het netwerk aan vaak holle wegen die de uitgestrekte akkers op het plateau doorkruisen en de verbinding maken tussen de verschillende dorpen en gehuchten.


ID: 307720 | Landschappelijk element

Kasseiweg Kattestraat

Kattestraat (Boutersem)
De Kattestraat werd recent heraangelegd met kasseien in Tiense kwartsiet tussen parallelle betonboorden. De weg kruist de Tiense baan en snijdt zich als holle weg dieper in het plateau in tussen taluds met opgaande bomen en hakhout. De kasseiweg daalt af naar de beekvallei van de Velp en volgt daarbij de natuurlijke rand van het plateau.