Persoon

Poppe, August

ID: 4064   URI: https://id.erfgoed.net/personen/4064

Beschrijving

Architect August Poppe studeerde aan het Gentse Sint-Lucasinstituut. Hij is de ontwerper van verschillende kerken in de Gentse regio, doorgaans in een neotraditionele stijl.

(Bron: BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, 67)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

't Landbouwershuis en De Zwaan

Grote Steenweg 108-110 (Zulte)
Café en café-restaurant, regionalistisch geïnspireerd ensemble met links tuitgevel en rechts afgesnuite hoektravee, gebouwd in 1920-22 naar ontwerp van architect A. Poppe.


Bakstenen ensemble Damberd

Grote Steenweg 102, 106, 102A (Zulte)
Winkeltjes en herberg, in 1920-22 heropgebouwd ensemble in regionalistische stijl naar ontwerp van architect A. Poppe, drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met gemarkeerde zijrisalieten.


Burgerhuis

Markt 5 (Eeklo)
Burgerhuis, thans bakkerij, oorspronkelijk met opmerkelijke neo-Lodewijk XIV-voorgevel, volgens literatuur gebouwd in 1910 door P. Commergo naar ontwerp van architect A. Poppe en uitgevoerd in lichtroze tegels van "The Leeds Fireclay Co" Thans geschilderd en voorzien van een nieuwe winkelpui.


Burgerhuis ontworpen door August Poppe

Prinses Clementinalaan 22-30 (Gent)
Burgerhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen op souterrain, onder pseudo-mansardedak (leien), volgens gevelopschrift ontworpen door "architect A. Poppe, Van Herrewege en De Wilde, constructeurs, the Leeds Fireclay c° LTD, materiaux façade... 1910".


Dorpswoningen

Heirweg 1A-B (Zulte)
Woningen in regionalistische stijl, gebouwd in 1920 naar ontwerp van architect A. Poppe.


Faculteit Landbouwwetenschappen R.U.G.

Coupure 653 (Gent)
Het huidig gebouw opgetrokken uit gele baksteen is van de hand van bouwmeesters A. Poppe en Jos. Collin, in 1937-40 opgericht op de plaats van de voormalige Provinciale Gevangenis of het zogenaamd "Rasphuis".


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Dorp zonder nummer (De Pinte)
Ingeplant ten oosten van het driehoekig, vroeger beboomd dorpspleintje, midden ommuurd kerkhof met fraai ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen en twee flankerende linden in het westen op het kerkhof, links van de kerk, stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus, van 1929.


Parochiekerk Sint-Amandus

Oostakkerdorp zonder nummer (Gent)
Naar het oosten georiënteerde kerk ingeplant aan de noordzijde van het dorpsplein, voorheen gelegen binnen ommuurd kerkhof, sinds 1973 omringd door een grasperk. Gebouwd ter vervanging van de oude Sint-Laurentiuskapel (stichtingsjaar onbekend), hersteld en gewijd circa 1350.


Parochiekerk Sint-Christoffel

Dorpsplein zonder nummer (Evergem)
Vermeld in 966 wanneer koning Lotharius de Sint-Baafsabdij bevestigde in haar rechten en bezittingen en in 1105 wanneer de bisschop van Noyon en Doornik het patronaat verleende aan de Sint-Baafsabdij.


Villa Dutrieu

Oordegemsesteenweg 12 (Wetteren)
Villa in een ruime omhaagde beboomde tuin, met twee houten hekkens tussen betonnen pijlers met bolornament aan de straat, volgens bouwplan van 1923 gebouwd naar ontwerp van architect A. Poppe. Rechts van het huis, aanhorigheden in aangepaste stijl.


Villa Van Themsche

Korte Massemsesteenweg 27 (Wetteren)
Villa in een ruime beboomde tuin, volgens bouwplan van 1923 gebouwd voor Ch. Van Themsche naar ontwerp van architect August Poppe. Sobere baksteenbouw onder pannen zadeldak met verwijzing naar de cottage-architectuur.