Persoon

Poppe, August

ID
4064
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4064

Beschrijving

Architect August Poppe studeerde aan het Gentse Sint-Lucasinstituut. Hij is de ontwerper van verschillende kerken in de Gentse regio, doorgaans in een neotraditionele stijl.

(Bron: BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, 67)

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

't Landbouwershuis en De Zwaan

Grote Steenweg 108-110 (Zulte)
Café en café-restaurant, regionalistisch geïnspireerd ensemble met links tuitgevel en rechts afgesnuite hoektravee, gebouwd in 1920-22 naar ontwerp van architect A. Poppe.


Bakstenen ensemble Damberd

Grote Steenweg 102, 106, 102A (Zulte)
Winkeltjes en herberg, in 1920-22 heropgebouwd ensemble in regionalistische stijl naar ontwerp van architect A. Poppe, drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met gemarkeerde zijrisalieten.


Burgerhuis

Markt 5 (Eeklo)
Burgerhuis met opmerkelijke neo-Lodewijk XIV-voorgevel, volgens literatuur gebouwd in 1910 door P. Commergo naar ontwerp van architect A. Poppe en uitgevoerd in lichtroze tegels van "The Leeds Fireclay Co", thans geschilderd.


Burgerhuis ontworpen door August Poppe

Prinses Clementinalaan 22-30 (Gent)
Burgerhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen op souterrain, onder pseudomansardedak, volgens gevelopschrift ontworpen door architect A. Poppe, Van Herrewege en De Wilde, constructeurs, the Leeds Fireclay c° LTD, materiaux façade... 1910.


Dorpswoningen

Heirweg 1A-B (Zulte)
Woningen in regionalistische stijl, gebouwd in 1920 naar ontwerp van architect A. Poppe.


Faculteit Landbouwwetenschappen R.U.G.

Coupure 653 (Gent)
Het huidig gebouw opgetrokken uit gele baksteen is van de hand van bouwmeesters August Poppe en Georges Collin, in 1937-40 opgericht op de plaats van de voormalige Provinciale Gevangenis of het zogenaamd "Rasphuis".


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Dorp (De Pinte)
Kerk met rechthoekige plattegrond van het pseudobasilicale type, schip en zijbeuken van zeven traveeën met ingebouwde toren en koor van één travee met driezijdige sluiting, waarvan het huidige uitzicht bepaald wordt door werken tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Ingeplant midden ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen en twee flankerende linden in het westen op het kerkhof. Links van de kerk, stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus van 1929, en achteraan tegen de kerkhofmuur Calvariekapel, tevens grafkapel, van circa 1900.


Parochiekerk Sint-Amandus

Roger De Letterstraat 1 (Gent)
Georiënteerde kerk ingeplant aan de noordzijde van het dorpsplein, voorheen gelegen binnen ommuurd kerkhof, sinds 1973 omringd door een grasperk; gebouwd ter vervanging van de oude Sint-Laurentiuskapel, hersteld en gewijd circa 1350. Na het bombardement van 1917 bleef enkel de toren overeind staan. Daarop volgt de reconstructie van de kerk, met uitzondering van de behouden toren, uitgevoerd in 1924-25 naar ontwerp van architect A. Poppe die zich baseerde op de gevonden funderingen.


Parochiekerk Sint-Christoffel

Dorpsplein (Evergem)
Vermeld in 966 wanneer koning Lotharius de Sint-Baafsabdij bevestigde in haar rechten en bezittingen en in 1105 wanneer de bisschop van Noyon en Doornik het patronaat verleende aan de Sint-Baafsabdij. De kerk brandde in 1783 volledig af. Wederopbouw onder leiding van F. Drieghe in 1785-90 in classicistische stijl. Slechts ingewijd in 1833. Driebeukige transeptloze hallenkerk van zeven traveeën met westelijke toren onder één zadeldak, vlak afgesloten koor van twee traveeën geflankeerd door winterkapel en sacristieën. Vierkante westtoren heropgebouwd in 1926-27.


Parochiekerk Sint-Petrus

Centrumstraat 4 (Zulte)
Plans voor een volledig nieuwe kerk ingediend in 1876 door architect E. de Perre-Montigny, heden neogotische kerk na vernielingen heropgebouwd in 1950-53.


Villa Dutrieu

Oordegemsesteenweg 12 (Wetteren)
Villa in een ruime omhaagde beboomde tuin, met twee houten hekkens tussen betonnen pijlers met bolornament aan de straat, volgens bouwplan van 1923 gebouwd naar ontwerp van architect A. Poppe. Rechts van het huis, aanhorigheden in aangepaste stijl.


Villa Van Themsche

Korte Massemsesteenweg 27 (Wetteren)
Villa in een ruime beboomde tuin, volgens bouwplan van 1923 gebouwd voor Ch. Van Themsche naar ontwerp van architect August Poppe. Sobere baksteenbouw onder pannen zadeldak met verwijzing naar de cottage-architectuur.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Poppe [online], https://id.erfgoed.net/personen/4064 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.