Kerkstraat

Beschrijving

Oude straat gelegen in het centrum, eindigend op de Sint-Bavokerk. Recent archeologisch onderzoek zou de geïsoleerde ligging van de Sint-Bavokerk namelijk ongeveer vijfhonderd meter ten noordoosten van de huidige dorpskern, verklaren: een eerste nederzettingskern zou tot de 12de - 13de eeuw te situeren zijn op de hoger gelegen gronden rondom de kerk; omwille van een agrarische reorganisatie, verplaatste de woonkern zich rond die periode naar het nattere beekdal waar onder meer het huidige Oud-Turnhout zich verder ontwikkeld heeft (zie inleiding gemeente). Nog een vrij pittoresk straatbeeld door bebouwing uit circa vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw (zie items), recente aanpassingen of verbouwingen onder meer op de nrs. 7, 15, 17, 58; alternerend met art- deco- of cottage-getinte woningen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw en banale bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw; nr. 52 sterk gerestaureerd hoevetje, vermoedelijk opklimmend tot de 19de eeuw.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle