Geografisch thema

Kraanplein

ID
4270
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4270

Beschrijving

Rechthoekig plein gelegen tussen Sint-Jansplein en Vlamingstraat. Laad- en losplaats deel uitmakend van het belangrijk mercantiel en financieel kwartier in late Middeleeuwen. Zogenaamd naar houten kraan ten noordwesten van de voormalige Kraanbrug. Eerste vermelding van "Kraanbrug" in 1292. Oorspronkelijk kleiner plein: ter hoogte van nummers 3-4 en nummers 7-8 loopt de in 1793-1795 gedempte Kraanrei die van de Spiegelrei achter de huizen aan de oostkant van de Vlamingstraat verder onder de Waterhalle aan de Markt naar de Rozenhoedkaai liep. Thans rechthoekig plein ontstaan na het overwelven van de Kraanrei in 1793-1795. Oorspronkelijke handelsfunctie verdergezet in het gewezen vleeshuis van 1771-1772 en de groentenhal met bepleisterde lijstgevel uit het eerste kwart van de 19de eeuw voorzien van vijf rondbogen op pilasters, circa 1960 vervangen door huidig appartementsgebouw nummer 7. Heden plein met parkeermogelijkheden en gedomineerd door horecafunctie. Materialen: baksteen en pleister.

 • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt,178-180.
 • GEVAERT H., Bruggen in de Brugse binnenstad, Brugge, Gidsenbond, 1999, p. 69.
 • RYCKAERT M., Historische stedenatlas van België. Brugge, Tielt, 1991, p. 120.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Huis De Cluuse

 • Omvat
  Huis Ieper

 • Omvat
  Neoclassicistisch herenhuis

 • Omvat
  Stadswoning met café

 • Is deel van
  Brugge - oudste kern


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kraanplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/4270 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.