beschermd monument

Jezuïetencollege: 17de-, 18de- en 19de-eeuwse vleugels, woning en poortje

beschermd monument van tot ( bescherming gedeeltelijk opgeheven)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
12931
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12931
20 m

Basis Lagen

Besluiten

Complex Jezuïetencollege en rijksschool
definitieve opheffingsbesluiten: 06-05-2003  ID: 11218

Complex Jezuïetencollege en rijksschool: 19de-eeuwse woning en poortje met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 09-06-1995  ID: 2920

Beschrijving

De bescherming als monument omvatte de 17de-, 18de- en 19de-eeuwse vleugels van het voormalig jezuïetencomplex en de rijksnormaalschool, de 19de-eeuwse woning en het poortje aan de Kandelaarstraat.

Op 6 mei 2003 vond een gedeeltelijke opheffing van de bescherming plaats. De 19de-eeuwse schoolvleugel aan de Kandelaarstraat werd beschouwd als weinig opmerkelijke invularchitectuur en de afbraak ervan kon bijdragen aan het herstel van het vroegere uitzicht op de oudere kloostervleugel. Bijgevolg werd de bescherming van de 19de-eeuwse vleugel opgeheven.



Waarden

De 17de-, 18de- en 19de-eeuwse vleugels van het voormalig Jezuïetencomplex en de voormalige rijksschool, de 19de-eeuwse woning en het poortje aan de Kandelaarstraat waren beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde samen met de nabijgelegen Sint-Walburgakerk schakels in de evolutie Jezuïetencollege-rijksschool;
De 17de-, 18de- en 19de-eeuwse vleugels zijn tevens architectuur-historisch waardevol. Eerstgenoemden zijn representatief voor de toen gangbare Jezuïetenstijl, in de trant van de traditionele bak- en zandsteen, die niet onmiddellijk aansloot bij de lokale architectuur. Zij zijn tevens waardevol omwille van het interieur dat het meest interessant is en het gaafst bewaard bleef in de vleugel aan de Verversdijk met onder meer de typerende, overkluisde gang met aansluitende ruimten. De 19de-eeuwse vleugels zijn goede voorbeelden van een functionele, 19de-eeuwse integratie tussen de 17de- en de 18de-eeuwse vleugels;
De 19de-eeuwse woning en het poortje aan de Kandelaarstraat zijn tevens architectuur-historisch waardevol als zijnde een neoclassicistisch ensemble, dat beeldbepalend is in het straatbeeld;
De poort aan de Boomgaardstraat is tevens architectuur-historisch waardevol als zijnde een typerend assemblage van 16de-eeuwse elementen met de 19de-eeuwse attributen van de nieuwe functie.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Jezuïetencollege

Boomgaardstraat 1, Kandelaarstraat 1, Verversdijk 16 (Brugge)
Voormalig jezuïetencollege. Gebouwencomplex ingesloten in het noorden door de Hoornstraat, in het zuiden door de Kandelaarstraat, in het westen door het Sint-Maartensplein en in het oosten door de Verversdijk. Gebouwencomplex is fasegewijs tot stand gekomen.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door

Jezuïetencollege: 17de- en 18de-eeuwse vleugels, woning en poortje

Boomgaardstraat 1, Kandelaarstraat 1, Verversdijk 16 (Brugge)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Jezuïetencollege: 17de-, 18de- en 19de-eeuwse vleugels, woning en poortje [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12931 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.