Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden
Het Rood en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 01-06-1999 ID: 3427
Kapelsestraat (Kapellen)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken als onderdeel van de 'Nordabschnitt'.
Waterstraat 30 (Kapellen)
Kapel van 1939 naar ontwerp van architect Albert Van den Bergh; horend bij het gehucht de Heuvels op grondgebied Stabroek.
Parijseweg 36 (Kapellen)
Hoeve met losstaande bestanddelen opklimmend tot de 18de eeuw en gelegen te midden van weilanden.
Kapelsestraat 39-41 (Kapellen)
Achterin gelegen landhuis in zelfde stijl als het Pharazijnshof of Irishof.
Ekeren (Antwerpen), Kapellen (Kapellen), Hoevenen, Stabroek (Stabroek)
Het oostelijk deel van het landschap ligt in de zone waar de vruchtbare kleiïge poldergrond zich mengt met het zand van de Kempen. Van oudsher was het grondgebied van Kapellen iets hoger gelegen dan het omliggend land, dat vòòr het aanleggen van de polderdijken meermaals onder water liep. Mensen gingen zich uiteraard vestigen op deze hoger gelegen plaatsen, oa. langs de weg die Antwerpen met Bergen-Op-Zoom verbindt. Dit landschap dat dus op een hellend overgangsgebied gelegen is met deels zandgrond maar destijds ook deels veengrondgronden, maakt deel uit van het vanaf ongeveer 1250 voor landbouw ontgonnen gebied Hoevenen, Kapellen, Stabroek, Eertbrand en Putte. Het is het grootste aaneengesloten gebied dat ingericht werd volgens het systeem van de regelmatige hoevenstrokenverkavelingen.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Het Rood en omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/6131 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.