vastgesteld bouwkundig erfgoed

Woon- en winkelhuizen met burelen

vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
84415
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/84415
10 m

Basis Lagen

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Reeks woon- en winkelhuizen met burelen en aanhorigheden uit periode 1911-13 naar ontwerp van J. De Weerdt, opgetrokken in eclectische stijl met elementen ontleend aan diverse neostijlen, onder meer neorenaissance, neorococo, neo-Lodewijk XVI, neobarok, neoclassicisme en art nouveau.



Aanduiding van

Is de omvattende vaststelling van

Burgerhuis met pakhuis

Plantin en Moretuslei 69, Wipstraat 35 (Antwerpen)
Geheel gevormd door een burgerhuis in neorococostijl en een achterliggend pakhuis in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912. Opdrachtgever was Emmanuel Elias Korpes, een vernis- en verffabrikant en -handelaar van vermoedelijk Nederlands-Joodse origine.


Geheel van drie meergezinswoningen in art-nouveaustijl

Plantin en Moretuslei 89-91, Provinciestraat 228 (Antwerpen)
Geheel van drie meergezinswoningen in art-nouveaustijl op de hoek van Plantin en Moretuslei en Provinciestraat, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1911. Het programma omvat twee winkels, een café en twaalf huurkwartieren. Opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een café-uitbater van Nederlands-Joodse origine.


Geheel van twee burgerhuizen en een meergezinswoning in beaux-artsstijl

Plantin en Moretuslei 79-85 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen en een meergezinswoning in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912. Opdrachtgever was Pierre De Lathouwer, over wie verder niets bekend is. Het oorspronkelijke programma omvatte behalve de twee eengezinswoningen, twee winkels met woonst en vermoedelijk acht huurkwartieren.


Gekoppelde meergezinswoningen in beaux-artsstijl

Plantin en Moretuslei 71-73 (Antwerpen)
Twee gekoppelde meergezinswoningen in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1913-1914. Opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een caféuitbater van Nederlands-Joodse origine.


Handels-, kantoor- en appartementsgebouw met werkplaats in art-nouveaustijl

Plantin en Moretuslei 75, Wipstraat 25-27 (Antwerpen)
Complex van twee gebouwen in art-nouveaustijl tussen Plantin en Moretuslei en Wipstraat, opgetrokken in opdracht van de heer Van den Heuvel, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1913. Het oorspronkelijke programma omvatte een winkel met privéwoning en atelier, kantoren, appartementen en kwartieren voor verhuur.


Meergezinswoning in art-nouveaustijl

Plantin en Moretuslei 87 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912 (gevelinscriptie). Opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een caféuitbater van Nederlands-Joodse origine.


Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Plantin en Moretuslei 77 (Antwerpen)
Meergezinswoning in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912. Opdrachtgever was G. Deneer-Simons, te oordelen naar de stierenkop onder het dakvenster wellicht een slager van beroep.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Woon- en winkelhuizen met burelen [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/84415 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.