Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Sint-Martinus en pastorie met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
8858
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8858

Besluiten

Parochiekerk Sint-Martinus, pastorie en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 19-12-1980  ID: 1550

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Martinus en de bijhorende pastorie zijn samen met hun omgeving beschermd als dorpsgezicht.

Het dorpsgezicht wordt afgebakend door de Renne in het noorden, het aarden weggetjes achter de kerk en de pastorie in het oosten, de Berchemweg in het zuiden (met een zuidelijke uitsprong ter inclusie van enkele boerenarbeiderswoningen) en de percelen ten westen van de Meldenstraat in het oosten. De Sint-Martinushoeve, zelf beschermd als monument, maakt geen deel uit van dit dorpsgezicht.Waarden

De Sint-Martinuskerk en de oude pastorie te Oudenaarde met hun omgeving, zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Dorpskern Melden

Berchemweg, Meldenstraat, Ruiminge (Oudenaarde)
De dorpskern van Melden wordt getypeerd door de motte met parochiekerk Sint-Martinus, de omringende populieren, de pastorie en de overwegend éénlagige 19de-eeuwse woonhuizen.

Is de omvattende bescherming van

Apostellinenklooster en school

Meldenstraat 3, 3A (Oudenaarde)
Klooster: groot bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met getande houten dakrand. De begane grond uit de 18de eeuw werd eind 19de eeuw met één bouwlaag verhoogd toen het klooster werd. Ten zuiden, aangebouwd schoolgebouw uit eind 19de eeuw, vergroot circa 1915. Baksteenbouw met tandlijst en baksteendecoratie onder zadeldak


Boerenarbeiderswoning

Meldenstraat 13 (Oudenaarde)
Boerenarbeiderswoning van drie traveeën en anderhalve bouwlaag op verhoogde begane grond onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.


Parochiekerk Sint-Martinus en kerkhof

Meldenstraat zonder nummer (Oudenaarde)
Georiënteerde kerk ingeplant op een opgehoogd terrein van de Rug van Meerse; wellicht een motte. Omringend ommuurd kerkhof, ten zuiden en oosten afgeboord door bomenrijen. Bij gebrek aan een ver doorgedreven bouwhistorisch onderzoek blijft de vroege bouwgeschiedenis voorlopig hypothetisch. Van de romaanse kerk van Doornikse breuksteen, rest de westelijke toren en misschien ook het opgaand metselwerk van de noordelijke zijbeuk en noordtranseptarm. In de 16de eeuw werd het schip herbouwd in gotische stijl. Belangrijke herstelling en vergroting van de kerk in neogotische stijl in 1871 naar ontwerp van architect Louis Minard.


Pastorie Sint-Martinusparochie

Meldenstraat 2 (Oudenaarde)
De vroegere pastorie van de Sint-Martinusparochie werd gebouwd in 1856 in neoclassicistische stijl. De pastorie is omgeven door een ommuurde tuin. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Tegen de kerkhofmuur vroegere serre. Vrijstaande armpomp vooraan in de tuin.


Twee boerenarbeiderswoningen

Berchemweg 222-224 (Oudenaarde)
Boerenarbeiderswoningen uit tweede helft 19de eeuw met latere aanpassingen.