erfgoedobject

Winkelhuis met klokgevel

bouwkundig element
ID
10325
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10325

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis met klokgevel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

Het bestaande huis op dit perceel werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. 26 September 1919 kreeg Aloïs Broes-Buts toelating voor de heropbouw van een winkelhuis, genaamd "Den Haan" naar plannen van architect J.B. Van Bouchout. Deze plannen (met een indrukwekkende natuurstenen volutengevel) bleven onuitgevoerd maar vertonen qua gevelstructuur, pui en vorm van de topgevel wel overeenkomsten met het uitgevoerde ontwerp. In de tweede helft van de jaren vijftig kreeg de Société Immobilière du Parc toelating voor een moderne winkelpui in opdracht van de Bank van Brussel, maar deze pui werd ook al vervangen.

Interbellum eclectisch breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een klokgevel. Het parement bestaat uit baksteen met gebruik van witsteen voor de muurbanden, de omlijsting van de muuropeningen en de topaflijning met rocaille als sluitsteen en flankerende voluten op mutuli met guttae. De gevel is op de eerste en tweede verdieping opengewerkt met schouderboogvormige vensters onder een druiplijst met lekdrempels op voluutconsoles en geschilderde houten T-ramen. Centraal in de topgevel bevindt zich een oculus. De laat 20ste-eeuwse pui is opgebouwd uit blauwe hardsteen met een segmentboogvormige deur en gelijkvormige vensters.

  • Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 547, dossier zonder nummer; doos 697 dossier 171/21 en doos 716 dossier 190/11.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Grote Markt en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis met klokgevel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10325 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Lier

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.