Begijnhof

Beschrijving

Begijnhof. Sedert 1245 vestigden meerdere begijnen zich buiten de vesten van de stad, op het grondgebied van Webbekom. Arnold IV, heer van Diest, kocht dit terrein van de abt van Sint-Truiden en voegde het bij zijn heerlijkheid in 1253-54. Pastoor Niklaas Esch liet circa 1550 de bestaande lemen huisjes afbreken, en het geheel opnieuw aanleggen volgens schaakbordschema met kerk, plein en infirmerie als middelpunt; de begijnenwoningen en conventen werden langzamerhand herbouwd van bak- en zandsteen met verwerking van ijzerzandsteen. Mooi en goed bewaard homogeen ensemble in traditionele stijl; huizen uit de 17de en 18de eeuw veelal gedateerd door middel van muurankers, gesinterde bakstenen of opschriften; fraaie barokke deuren bekroond met rijk versierde nissen (volutes, leder- en rolwerk, festoenen en vaak in situ bewaarde beeldjes van de beschermheilige).

Traditioneel poortgebouw, met monumentale en rijk gebeeldhouwde zandstenen barokpoort aan de Begijnenstraat: korfboog geflankeerd door twee gordelzuilen op neuten; gekornist hoofdgestel met opschrift "BESLOTEN HOF/ COMT IN MYNEN HOF/ MYN SUSTER BRVIT/ 1671" bekroond met een met schelpmotief versierde nis, (barok Onze-Lieve-Vrouwebeeld) gevat tussen gecontourneerde klauwstukken, festoenen, putti en een sterk geprofileerde waterlijst; fraaie, houten makelaar in dezelfde uitbundige Rubensiaanse stijl. Aan de hofzijde, ijzerzandstenen korfboogarcade en kleine baroknis met de patroonheilige.

Conventen. De onbemiddelde begijnen verbleven er in gemeenschap. Het Engelen Convent, Engelenconventstraat 15, "1642 gesticht door den Eerwaarde Heer A. Renier. Bonen pastoor van Lummen", gewijzigd venster gedateerd 1767.

Het Apostelenconvent, Infirmeriestraat nummers 1-2, gedateerd door verankering A O 1662, en 1653; kruisvensters en fraaie barokke rondboogdeur met rechthoekige omlijsting en vlechtmotieven in de zwikken.

Heilige Geestklooster, Kerkstraat nummers 16-18, 17de eeuw (mogelijk met inbegrip van het huis Heilige Geeststraat nummer 2 (1618).

Gedateerde Huizen. Engelenconventstraat nummer 7: 1639 (nis met Heilige Stephanus), nummer 9: 1639 (nis Sint-Denijs); nummer 10: 1648 (nis Heilige Norbertus); nummer 16: 1636 (nis Heilige Adriana); nummer 26: 1663 (nis Heilige Rosalia).

Heilige Geeststraat nummer 2: 1618 (muurankers); nummer 3: 1713 (idem); nummer 11: 1752 (idem); nummer 15: 1766 (idem); nummer 17: 1741 (idem); nummer 21: 1670 (idem); nummer 28: 1(6)52 (verankering).

Kerkstraat nummers 6, 8: 1663 (muurankers); nummer 25: (bouwopschrift: IHS ANNO 1664, boven de deur).

Kraaienneststraat nummer 13 heeft Sint-Antonius als beschermheilige. Nummer 15: Huis Sint-Ignatius.