erfgoedobject

Gelegde meidoornhaag aan zevensprong 'Aan de Ling'

landschappelijk element
ID: 131473   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131473

Juridische gevolgen

Beschrijving

De éénstijlige meidoornhaag is het restant van een gelegde meidoornhaag als veekering nabij een zevensprong.

De gelegde haag van éénstijlige meidoorn van circa 10 meter lang (opname in 2013) bevindt zich langs de rand van het Hoeneveldje bij de zevensprong ' Aan de Ling' aan een kapel, ten westen van ’s Gravenvoeren. Door de standplaats nabij de zevensprong draagt de haag bij tot het behoud van de historische kwaliteit van de omgeving. De haag, die mee vorm geeft aan dit kruispunt en de kapel, is niet meer volledig dicht. Het is een nog vitaal restant van een gelegde haag.

De gelegde meidoornhaag is uniek door de leeftijd, weerspiegeld in de dikte van de stammen, en de specifieke vormgeving, ten gevolge van het zogenaamde ‘leggen’ van de haag. Door de hoge leeftijd van de haag is het waarschijnlijk dat het over autochtoon genetisch materiaal gaat. De haag vormt in deze regio één van de laatste restanten van een oud gebruik en een oude beheersvorm waarbij de stammen van weerhagen in een bepaalde vorm werden gelegd. De haag werd aangeplant als veekering.


Bron     : Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL002579, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Limburg, fase A.1, nr. 9 (M. Van den Broeck & H. Bats, 2010).
Auteurs :  Bats, Hubert, Van den Broeck, Myriam, Van der Linden, Geert
Datum  : 2010


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gelegde meidoornhaag aan zevensprong 'Aan de Ling' [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131473 (Geraadpleegd op 25-02-2020)