Heropgebouwde cafés

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heropgebouwde cafés

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Martelarenplein en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Martelarenplein en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopgebouwde cafés

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gevelwand Martelarenplein

Beschrijving

Drie bouwlagen hoge wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de traditionele bouwtrant. Opgetrokken uit baksteen met karakteristieke verwerking van natuursteen voor de vensteromlijstingen, muurbanden, hoek- en boogstenen, het lijstwerk en in nummer 18 het panelendecor en de pui. Nog bewaard oorspronkelijk schrijnwerk in de bovenbouw en bij nummer 12 eveneens in de pui.

Nummer 12, drie traveeën breed, met opschriften "IN - OUD - LEUVEN" in de puilijst en er boven "KOFFIEHUIS" in plaats van "HOTEL" volgens de bouwaanvraag, werd in 1921 gebouwd naar ontwerp van architect Th. Van Dormael. Door zijn arduinbezetting en strakke vormgeving met geblokte rechtstanden en verdeelpilasters contrasteert de pui met de picturaal opgevatte bovenbouw, gemarkeerd door pseudo-steigergaten in de verdiepte borstweringen en een centraal puntvormig dakvenster met pinakelelement.

Nummer 18, als café "LA CANTINE DU CHEMIN DE FER" opgericht in 1924 door de brouwerij Artois - zie de inscripties in de panelen op de borstweringen - werd door architect A. Stevens ontworpen met één travee brede voorgevel geordonneerd door in hoogte versmallende, meerledige vensters en een tuitvormige geveltop als scherm voor het zadeldak.

Beide panden werden opgenomen in het beschermde stadsgezicht van het Martelarenplein.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier Martelarenplein.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie