erfgoedobject

Heropgebouwde cafés

bouwkundig element
ID
206573
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206573

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heropgebouwde cafés
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Martelarenplein en omgeving
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Martelarenplein en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopgebouwde cafés
    Deze vaststelling was geldig van tot

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gevelwand Martelarenplein
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Drie bouwlagen hoge wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de traditionele bouwtrant. Opgetrokken uit baksteen met karakteristieke verwerking van natuursteen voor de vensteromlijstingen, muurbanden, hoek- en boogstenen, het lijstwerk en in nummer 18 het panelendecor en de pui. Nog bewaard oorspronkelijk schrijnwerk in de bovenbouw en bij nummer 12 eveneens in de pui.

Nummer 12, drie traveeën breed, met opschriften "IN - OUD - LEUVEN" in de puilijst en er boven "KOFFIEHUIS" in plaats van "HOTEL" volgens de bouwaanvraag, werd in 1921 gebouwd naar ontwerp van architect Th. Van Dormael. Door zijn arduinbezetting en strakke vormgeving met geblokte rechtstanden en verdeelpilasters contrasteert de pui met de picturaal opgevatte bovenbouw, gemarkeerd door pseudo-steigergaten in de verdiepte borstweringen en een centraal puntvormig dakvenster met pinakelelement.

Nummer 18, als café "LA CANTINE DU CHEMIN DE FER" opgericht in 1924 door de brouwerij Artois - zie de inscripties in de panelen op de borstweringen - werd door architect A. Stevens ontworpen met één travee brede voorgevel geordonneerd door in hoogte versmallende, meerledige vensters en een tuitvormige geveltop als scherm voor het zadeldak.

Beide panden werden opgenomen in het beschermde stadsgezicht van het Martelarenplein.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier Martelarenplein.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79610 (bouwvergunning 09.09.1921); dossier 76604 (bouwvergunning 29.11.1924).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Martelarenplein en omgeving

  • Is deel van
    Tiensevest


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heropgebouwde cafés [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206573 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.