Handelspand dat in 1922 naar de plannen van G. Sterckx gebouwd werd voor het Koöperatief der Oudstrijders (zie opschrift) en aanvankelijk een winkel, een koffiehuis, een vergaderzaal, een bureel en enkele kamers omvatte. Het geheel telt twee bouwlagen onder een mansardedak met oculi en werd opgetrokken in neoclassicistische stijl.
De vijf traveeën brede begane grond heeft een parement van similisteen en is uitgewerkt als arcade, met rond- en korfboogvormige muuropeningen die door middel van een omlopende waterlijst met elkaar verbonden zijn. De bovenbouw is verdeeld in drie ongelijke traveeën met rondboogvensters - waarvan twee drielichten - die van elkaar gescheiden worden door pilasters met Ionische kapitelen en gestileerde consoles net onder de puilijst.
Het gevelvlak wordt afgesloten door een hoofdgestel: een spiegelfries met guirlandes en het opschrift "koöperatief/ der/ oud strijders", en een houten kroonlijst op klossen en gekoppelde voluutconsoles. De mansarde wordt verlicht door drie neoclassicistische oculi met omlopende waterlijst, siersluitsteen en bolbekroning, en door vijf recentere dakvlakvensters.
Het schrijnwerk werd overal vervangen. De diefijzers in de bovenlichten van de oorspronkelijke deuren (uiterst links en tweede travee van rechts) bleven bewaard.
Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 81711 (bouwvergunning 28.08.1922).
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)