erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats kerkhof Zuidschote

bouwkundig element
ID: 213338   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213338

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Ten noorden van de kerk van Zuidschote bevindt zich de Britse militaire begraafplaats, met de 5 Franse graven uit de Eerste Wereldoorlog en het gemeentelijk oorlogsmonument. In de kerk zijn 2 gedenkplaten ingemetseld in de muur, vooraan in de linkerzijbeuk, nabij het Maria-altaar.

Historische Achtergrond

Op "Zuidschote Churchyard" liggen 76 Commonwealth-graven, waarvan 62 Britten geïdentificeerd konden worden. Alle Commonwealth-graven zijn afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. De Britse "Expeditionary Force" maakte vele slachtoffers tijdens de terugtrekking naar Duinkerken, mei 1940. Er zijn geen bijkomende gegevens bekend omtrent de 5 Franse, naamloze graven uit de Eerste Wereldoorlog. Zuidschote was een frontgemeente en zou het bijgevolg zwaar te verduren krijgen tijdens de oorlog. Tegen eind november 1914, na de Eerste Slag om Ieper, was het merendeel van de bevolking gevlucht door de zware Duitse beschietingen, die een hoge tol eisten: er waren enkele burgerslachtoffers gevallen, terwijl het dorp tot een ruïne werd herschapen. Enig burgerlijk leven in het dorp werd totaal onmogelijk tijdens en na de gasaanval van 22 april 1915. Er ontwikkelden zich gedurende de oorlog heel wat militaire activiteiten in en rond het dorp. Het dorp werd reeds vanaf het begin van de oorlog doorkruist met een wirwar aan loopgraven en andere versterkingen, die steeds verder werden uitgebouwd en verbeterd. In Zuidschote werd een belangrijke toevoerlijn richting het front via het spoor (vermoedelijk smalspoor) aangelegd. Deze spoorlijn was een aftakking van de in 1915 aangelegde en later verbeterde spoorlijn Adinkerke-Poperinge. In het vooruitzicht van het groot geallieerd offensief in 1918 werd in het dorp een belangrijk verkeersknooppunt aangelegd, met maar liefst 7 spoorlijnen die naar het front liepen.

Kenmerken

Het militair ereperk van Zuidschote, ten noorden van de Sint-Leonarduskerk, heeft een driehoekig grondplan. Het ereperk kan betreden worden via 2 houten poortjes, links en rechts van de "Cross of Sacrifice". Bovenaan de poortjes is "1939" en "1945" ingegrift. De "Cross of Sacrifice", van het kleinste type (A1) is op een verhoogde rotonde geplaatst (deels uit baksteen, deels uit witsteen). Vlakbij het kruis geeft een metalen Commonwealth War Graves Commission-infoplaat op een lage schuine tafel meer informatie omtrent de begraafplaats. De graven zijn vrij regelmatig aangelegd in 2 perken, allen naar het noorden gericht. Hier liggen 76 militairen begraven, allen omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog: 62 Britten konden geïdentificeerd worden. Voor de Britse graven staan 5 grafzerken voor Franse doden, elk met Frans vlaggetje en een plakkaatje waarop staat "Militaire Français Inconnu - Mort pour la France en 1914-1918". Op Zuidschote Churchyard bevindt zich eveneens het gedenkteken, die de militaire en burgerlijke slachtoffers afkomstig uit Zuidschote en omgekomen tijdens de Eerste of Tweede Wereldoorlog herdenkt.

 • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
 • BACCARNE R. & STEEN J., "Boezinge 1914-1918. Gasaanval. 2e Slag om Ieper", Wervik, Drukkerij-Uitgeverij Almar P.V.B.A., 1979.
 • DUSAUCHOIT R., "Oorlogslijn Poperinge - Adinkerke - De Panne", Brugge, onuitgegeven artikel, 1983.

Bron     : WOI Relict (662): Kerkhof Zuidschote (Zuidschote - WOI-WOII)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Gedenkteken militaire & burgerlijke slachtoffers

 • Is gerelateerd aan
  Parochiekerk Sint-Leonardus

 • Is deel van
  Zuidschote

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Britse militaire begraafplaats kerkhof Zuidschote [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213338 (Geraadpleegd op 06-12-2020)