erfgoedobject

Twee ondergrondse constructies "D"

bouwkundig element
ID
213575
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213575

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

In een nabijgelegen weide en veld, op circa 300 meter ten zuiden van de kerk van Oostvleteren, liggen minimum 4 ondergrondse betonnen constructies, per 2 gegroepeerd, op circa 90 meter van mekaar verwijderd. Te voet te bereiken via het veld tegenover Oude Reningeweg nummer 13. De constructies het verst van dit huis gelegen, werden in de winter van 2004 opgegraven en dragen de letter "D". De constructies het dichtst bij dit huis, werden in de zomer van 2005 blootgelegd en dragen de letter "F".

Historische Achtergrond

Ondergrondse constructies van geallieerde makelij, deel uitmakend van de 3de linie. De betekenis van de medaillons (met de letter "D") boven de ingangen, is vooralsnog niet duidelijk. Oostvleteren was circa 10 kilometer westwaarts van het front gelegen. Het dorp maakte deel uit van de 3de verdedigingslinie, die noordwest-zuidoostwaarts liep: komende van het Lo-kanaal richting Woesten, ten oosten van de huidige N8. Langs de huidige baan Ieper-Veurne (N8), dus net achter de 3de linie, liep een spoorlijn. Ter hoogte van de Kortekeer was een station met in de omgeving diverse opslagruimtes, loodsen en barakken allerhande. Volgens omwonenden zou de constructie ook tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt zijn als schuilplaats voor dorpelingen.

Kenmerken

In een weide zijn de schuin aflopende daken van 2 betonnen constructies zichtbaar. De constructies werden in december 2004 opgegraven door het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed. Deze opgravingen maakten duidelijk dat de 2 constructies met mekaar verbonden zijn door een gang. Er konden 3 ingangen met trap en nissen blootgelegd worden. Boven elke ingang werd een medaillon zichtbaar, met de letter "D". Verder zijn er diverse verluchtingsopeningen teruggevonden.

  • Informatie meegedeeld door Mathieu De Meyer (VIOE).
  • Britse militaire stafkaart "Oost-Vleteren", 20SW3-2a, 27/4/1918, uit: "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).
  • DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Fonds Militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart "Stellungskarte Diksmuide Süd", Blatt IX, 20/7/1917, 1/20.000.

Bron     : WOI Relict (1066): 2 ondergrondse constructies 'D' (Oostvleteren - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Twee ondergrondse betonconstructies "F"

  • Is deel van
    Oostvleteren


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Twee ondergrondse constructies "D" [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213575 (Geraadpleegd op )