Het oorlogsgedenkteken "ter nagedachtenis van de gevallen Oudstrijders, Weggevoerden, Politieke Gevangenen, Weerstanders van de beide laatste Oorlogen", werd plechtig ingehuldigd op zondag 6 augustus 1950. Aanvankelijk stond het gedenkteken op het kruispunt van de Dorpsstraat en de Weg naar Bree in As. In de jaren 1970 werd het Kerkplein rondom de in 1950 gebouwde Sint-Theresiakerk heraangelegd en op 16 oktober 1975 besloot de gemeenteraad het gedenkteken te verplaatsen naar het Kerkplein. Het plein splitste zich toen op in een met gras begroeid perceel en parking ten zuiden en zuidoosten van de kerk, en een meer symmetrisch aangelegd gedeelte met verharde paden, perken, en met gras en beplanting begroeide delen ten noordwesten. Ongeveer in het midden van dit pleindeel, op een centrale as in het verlengde van de kruisbeuk van de kerk, stond het oorlogsgedenkteken in de open ruimte. Rondom het monument werd een nieuwe aanleg voorzien met in een vierkant geschikte buxusperken, verharde paden en vlaggenstokken.
In 2018 werd gestart met de heraanleg van het centrum van As. Dit kaderde in een opwaardering van het centrum als centrale plek binnen de gemeente met een concentratie van de openbare en privé-dienstverlening, de lokale handel, de horeca en het verenigingsleven, gecombineerd en verweven met wonen. In een eerste fase werd het Kerkplein voor bijna de helft, langsheen de ganse zuidwestzijde, bebouwd met een langgestrekte moderne nieuwbouw van drie bouwlagen hoog, op de begane grond ingericht als bibliotheek, op de verdiepingen met appartementen. Een volgende fase omvatte de herinrichting van het plein zelf. Deze ruimtelijke ontwikkelingen in de nabijheid van het oorlogsgedenkteken maakte dat het heden niet meer centraal staat in de resterende open ruimte. De omringende aanleg uit de jaren 1970 bleef niet behouden binnen de heraanleg van het plein.
Beschrijving
Het oorlogsgedenkteken van blauwe hardsteen (gefrijnd?) is obeliskvormig en omgeven door een zeszijdig aarden perkje met hardstenen boord. Op de boord van het perkje staat vooraan rechts: J. REUMERS / ARCHITECT. De obelisk staat op een getrapt zeszijdig basement dat op drie plaatsen onderbroken wordt door een getrapte voluut die reikt tot aan de boord van het omringende perkje. Het onderste gedeelte van de obelisk wordt, telkens tussen de voluten, uitgewerkt met een reliëf op sokkel. Aan de voorzijde van de obelisk prijkt bovenaan een wapenschild van blauwe hardsteen met de Belgische leeuw in reliëf, daaronder de Belgische driekleur en centraal een reliëf van witte natuursteen, met de voorstelling van een treurende vrouw op een sokkel in een lang gewaad met kap. De rechterhand is tegen de mond gedrukt en in de linkerhand houdt zij een lauwerkrans. Boven het beeld leest men de in blauwe hardsteen uitgehouwen inscriptie GEMEENTE/AS, onderaan het reliëf, vooraan op de sokkel, de inscriptie: AANDENKEN / AAN AL DE / SLACHTOFFERS / DER BEIDE / OORLOGEN. Schuin tegen de sokkel van het zeszijdig basement ligt een herdenkingssteen met naamvermelding van de oorlogsslachtoffers van As uit de beide wereldoorlogen. De andere twee zijden van de obelisk zijn gelijkaardig opgevat. Aan de ene zijde toont een gebeeldhouwd reliëf van witte natuursteen een zwaard, een schild, twee lauwertakken, een Maltezerkruis en een helm. Op de getrapte sokkel staat de inscriptie: SOLDATEN / 1914-1918 / 1940-1945. Het reliëf op de andere zijde beeldt een zwaard, een rooster, een keten, een lauwerkrans en een in een driehoek gevatte leeuwenkop uit. Op de getrapte sokkel leest men de inscriptie: POLITIEKE / GEVANGENEN / WEERSTANDERS. Aan beide zijden prijkt bovenaan een Grieks kruis in reliëf.
DE BEUKELAER K. 2019: Verplaatsing oorlogsmonument, Kerkplein, onuitgegeven rapport-aanvraagdossier, studiebureau SWECO.
MONUMENTENWACHT LIMBURG 2021: 31064-2021-B Oorlogsmonument As -Kerkplein-Dorpsstraat z.n..
Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/71002/101.1, As, oorlogsgedenkteken (PAUWELS D. 2014)., Onroerend Erfgoed, Digitaal (voorlopig) wijzigingsdossier 4.001/71002/103.1, As, oorlogsgedenkteken (DE SADELEER SIBYLLE 2023). Auteurs: De Sadeleer, Sibylle Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsgedenkteken ontworpen door J. Reumers [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215682 (geraadpleegd op ).