Oorlogsmonument ontworpen door J. Reumers

Beschrijving

Monument "ter nagedachtenis van de gevallen Oudstrijders, Weggevoerden, Politieke Gevangenen, Weerstanders van de beide laatste Oorlogen", plechtig onthuld op zondag 6 augustus 1950. Aanvankelijk stond het monument op het kruispunt van de Dorpsstraat en de Weg naar Bree. Op 16 oktober 1975 besloot de gemeenteraad het gedenkteken te verplaatsen naar het Kerkplein.

Het oorlogsgedenkteken van blauwe hardsteen verwijst qua vormgeving naar een obelisk en is omgeven door een zeszijdig aarden perkje met hardstenen boord. De driezijdige obelisk staat op een getrapt basement met ter hoogte van de afgeschuinde hoeken drie voluten. Op de boord van het perkje staat vooraan rechts: J. REUMERS / ARCHITECT. Aan de voorzijde van de obelisk prijkt bovenaan een wapenschild met de Belgische leeuw in reliëf. Daaronder is de Belgische driekleur aangebracht.

Helemaal onderaan staat een beeld van witte natuursteen, met de voorstelling van een treurende vrouw in een lang gewaad met kap; de rechterhand is tegen de mond gedrukt en in de linkerhand houdt zij een lauwerkrans. Het beeld is opgesteld tegen een rechthoekige plaat op een getrapte sokkel met inscriptie: AANDENKEN / AAN AL DE / SLACHTOFFERS / DER BEIDE / OORLOGEN. Boven het beeld leest men het opschrift: GEMEENTE / AS.

De linkerzijde van de obelisk is gelijkaardig opgevat. Het gebeeldhouwde reliëf toont hier een zwaard, een schild, twee lauwertakken, een Maltezer kruis en een helm. Op de getrapte sokkel komt volgende inscriptie voor: SOLDATEN / 1914-1918 / 1940-1945. De rechterzijde is analoog, met in reliëf een zwaard, een rooster, een keten, een lauwerkrans en een leeuwenkop gevat in een driehoek. Op de getrapte sokkel rechts leest men volgende inscriptie: POLITIEKE / GEVANGENEN / WEERSTANDERS. Links en rechts komt bovenaan een Grieks kruis voor in reliëf.

• SCHEEPERS I., Meegedeelde gegevens, As, 2012.

Auteurs: Pauwels, Dirk