Parochiekerk Sint-Henricus

Beschrijving

Parochie ontstaan uit de parochie Rumbeke en de Roeselaarse Heilig Hartparochie op 27 december 1935.

Bouwblok gevat tussen Meensesteenweg, Kerklaan en Karabinierstraat. Kerk op hoek/ Kerklaan. In de Karabinierstraat nummer 1 pastorie, naar ontwerp van J. Callant van 1936. Treden leiden tot voorpleintje afgezet met bakstenen bloembakken. Op noordoostelijke hoek kruisbeeld met opschrift "Gedachtenis der familie Casteele Loontjens 1922 Eeuwige vergunning", omringd door cypressen. Enkele beuken nabij de kerk.

Neoromaanse kruiskerk naar ontwerp van J. Callant (Beernem) van 1936 (zie gedenksteen); ingewijd in 1939. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk vernield; na 1944 hersteld.

Kruisvormig grondplan met een oostportaal, een doopkapel in noordelijke oksel, koor met driezijdige sluiting ten westen. Sacristie ten noorden van koor, bergplaats ten zuiden. Vierkante toren tussen noordelijke kruisbeuk en sacristie.

Plint van donkere Boomse façadesteen; rode Boomse baksteen; verfraaid met hardsteen. Structuur van gewapend beton. Volumes onder zadeldaken met zwarte Vlaamse pannen, zijportalen onder plat dak, apsis onder koperen dak met lagere dienstgang onder pannen dak.

Poortgebouw met geprofileerde rondboogpoort waarboven nis met beeld van Sint-Henricus. Puntgevel van middenbeuk voorzien van vijflicht, in top kruis. Schip van twee traveeën. Schip, kruisbeuk en toren voorzien van drielichten op afzaten. Vierkante toren onder koperen tentdak, vierkante bakstenen wijzerplaat, drie gekoppelde rondbogige galmgaten.

Interieur van bleke baksteen op plint van donkere baksteen. Schip en kruisbeuk onder kruisgewelven. Koor onder kruisgewelf met apsis onder straalgewelf.

Mobilair. Kruisweg van A. Lambrecht (Rumbeke). Eikenhouten beelden van de eerste helft van de 20ste eeuw: Heilige Anna leert Maria lezen, Heilige Jozef met Kind, Jezus aan het kruis. Beeld van Sint-Henricus en Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis van Dupon (Brugge). Zij- en hoofdaltaren naar ontwerp van K. Lateur. Relieken van Sint-Henricus, Faustus en Generosius in hoofdaltaar ingemetseld. Non-figuratieve brandramen. Orgel van de firma Loncke (Zarren), 1969.

• Stadsarchief Roeselare, Fonds Kerkfabrieken-Erediensten, rek V, sectie E, doos 27.
  • MUYLAERT F. (o.l.v.), Kerken in West-Vlaanderen, 1. Parochiekerken, decanaten Izegem, Lichtervelde, Roeselare, Staden, Tielt, Torhout, s.d; Rumbeke St.-Henricus, p. 66-67.
  • ROOSE-MEIER B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Brussel, 1976, 1977, 1978, 1979, Kanton Roeselare, p. 32-33.
  • ROOSE P., persoonlijke notities.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol