Huis van Antwerpen

• is aangeduid als beschermd monument Huis van Antwerpen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis van Antwerpen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Vlamingstraat. Zogenaamd "Huis van Antwerpen". Laatgotisch diephuis van drie + drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien, dakkapel met puntgevel), van circa 1500. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1882.

Verankerde, witbeschilderde bakstenen tuitgevel met schouderstukken. Verticaal karakter mede door indeling volgens Brugse travee, type I; boogveldversiering met driepasbogen op de bovenverdieping. Rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten. Hoeknis met Mariabeeld. Aangepaste pui met entresol; voordien met uitkragende verdieping op vijf + vier dichtgemetselde segmentbogen. Achtergevel: trapgevel (zeven trappen + topstuk).

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier DW002063.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 198/1882.

Auteurs : Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje