Burgerhuis gedateerd 1731

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag + entresol onder zadeldak (leien), in klauwstukken gedateerd "17/31"; volgens Devliegher zou dit jaartal echter 1732 moeten zijn. Oorspronkelijk gebouwd op Markt nummer 19 maar in 1912 afgebroken en in 1925-1926 hier herbouwd onder leiding van architect E. Schelstraete (Brugge) als conciërgerie van het "Bestuur Bruggen en Wegen", Markt nummer 1. Met arduin beklede klokgevel onder een gebogen fronton, geflankeerd door voluten met bolspitsen. Verticale ritmering door hoekbanden en doorgetrokken penanten van de gekoppelde muuropeningen; horizontale geleding door kordons. Geprofileerde rondboogdeur in het middenrisaliet; vleugeldeur met verzorgd houtwerk onder meer waaiervormig bovenlicht en accoladevormige tussendorpel met schelpmotief.

• Ministerie Openbare Werken, Regie der Gebouwen.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 288.