Stadswoning met woontoren

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen), fasegewijs tot stand gekomen. Oudste gebouw met bijhorende woontoren uit de eerste helft van de 13de eeuw uitgebreid tot tegen de rooilijn in de loop van de eerste helft van de 14de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van verbouwingen tussen 15de en 17de eeuw, onder meer verhogen van balklaag tussen begane grond en tweede bouwlaag. 1635: grondige verbouwing naar aanleiding van het bouwen van het buurpand nummer 6. 1851: verbouwen van trapgevel tot huidige lijstgevel. Bepleisterde en witbeschilderde schermgevel boven grijze plint van het souterrain met hoge beluikte steekbogige kelderopening. Rechthoekige muuropeningen; bewaard 19de-eeuws houtwerk en sierlijke gietijzeren vensterleuningen.

Interieur. Vooraan kelder, ingedeeld door drie zandstenen zuilen met eenvoudige kapiteel in twee beuken en vier traveeën, in rechter zijgevel drie kaarsnissen. Op eerste verdieping spitsboogvenster gevat in een spitsboognis met rondstaaf- en kraalprofiel. Voorts 19de-eeuwse aankleding. Aangepaste dakkap.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen,Verslag bouwhistorisch onderzoek door D. Van Eenhooge, 7 oktober 1998.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 120/1851.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 374.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje

Aanvullende informatie

De oudste kern uit de 13de eeuw werd opgericht als refugehuis van de abdij Ten Duinen in Koksijde. De huidige dakkap van het pand is 17de-eeuws maar bevat hergebruikte sporen uit een kap die wellicht werd opgericht na een brand van het huis in 1489. Aan de binnenzijde van de voorgevel bevindt zich de uitsparing van een verdwenen stijlgebinte.