is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Witte Monnik
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning De Witte Monnik
Deze vaststelling was geldig van tot
Huis zogenaamd "De witte Monnik", zie cartouche. Breedhuis met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leipannen). Jaarcartouche 1636. In de loop van de 19de eeuw wijzigen van de begane grond en verlagen van de vensters op tweede bouwlaag. 1914: verfraaiende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge) onder meer ontpleisteren van de gevel, grondig verbouwen begane grond, opnieuw invoegen van kozijnconstructies en plaatsen van cartouches. 1997: consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect J. Waes (Brugge).
Trapgevel (8 treden + topstuk); verankerde gele baksteenbouw met decoratief gebruik van rode baksteen voor de afwerking van de travee-nissen en van zandsteen voor kozijnconstructies, kraagstenen, basissen en ornamenten als cartouches. Overkragende bovenbouw op korfboogfries met kraagstenen. Brugse travee, type III; op tweede bouwlaag en in top cartouches, op derde bouwlaag gekoppelde rondboogjes aanzettend op kraagstenen. Lage steekboogdeur met vierkant bovenlicht; links spleetvormige opening.
Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)