Stadswoning in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Classicistisch breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (Vlaamse pannen). 18de-eeuws uitzicht. Wijzigen van onderbouw ingezet in 1838. Arduinen lijstgevel; markant gevelbreed risaliet en licht vooruitspringende middenrisaliet van drie traveeën onder breed driehoekig, nu opengewerkt, fronton tussen twee dakkapellen. Horizontaal belijnende kordons. Steekbogige bovenvensters; op tweede bouwlaag met ijzeren leuning. Eenvoudig hoofdgestel links en rechts doorlopend over nummer 4 en nummer 8, twee bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels van respectievelijk twee en drie traveeën en drie bouwlagen; derde, lagere bouwlaag van nummer 8 daterend van 1819. Nummer 4 en 8 met resten van neoclassicistische winkelpui; nummer 6 winkelpui van 1992 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge).

Interieur. Volledig onderkelderd met koepelgewelven op gordelbogen. Op bovenverdieping in de voorkamer marmeren 19de-eeuwse volutenschouw en schouwboezem met stucwerk. Zoldertrap, gedeeltelijk uit de 18de eeuw.

• Dient Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 27 oktober 1992.
  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1710/1995, nr. 1650/1996, nr. 2245/1996.