is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning met achterhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Café De Munte met achterhuis: gevels en bedaking
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Markt en Burg
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Munte met achterhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving
Deze bescherming was geldig van tot
Voormalige wijntaverne "De Munte". Gotisch diephuis van vijf traveeën, een hoge gelijkvloerse verdieping en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen) en achterliggend diephuis. Gevel met grotendeels vernieuwd kalkzandstenen parement opklimmend tot eind 15de eeuw. Tot 1884: enkelhuisopstand en tracering boven benedenvensters. Huidig uitzicht resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" in 1952 naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge): onder meer verplaatsen van de deur naar de middentravee waardoor de huidige dubbelhuisopstand ontstond en een deuromlijsting naar neogotisch patroon; verlagen van benedenvensters en opnieuw invoegen van bolkozijnen, en aanbrengen van maaswerk naar analogie van het nog bewaarde. 1996: op bovenverdieping blootleggen en herstellen van de moer- en kinderbalken, deels met korbelen en muurstijlen.
Verankerde gevel, boven de drie middentraveeën uitlopend in een verhoogde puntgevel met schouderstukken en geflankeerd door puntgeveltjes. Ritmerende Brugse travee, type I aanzettend op voetstukken en afgedekt met accolade-, rond- of spitsboog; maaswerk in de borstweringen en boogvelden. In de middelste geveltop twee blinde vensters; imposante, boven de zijgevels uitstekende schoorsteenschachten. Centrale neogotische deuromlijsting getypeerd door gedrukte tudorboog, accoladeboog en een gestileerde kruisbloem.
Interieur. Tweebeukige kelder, mogelijk 13de eeuw, van drie traveeën en met kruisribgewelven. Bewaarde balklagen; op de zolder een dubbel schaargebint, nokbalk, vliering en hanenbalkjes.
Achterhuis met puntgevel uitziend op de binnenplaats. Eenbeukige kelder met tongewelf. 19de-eeuws salon met lijstwerk in second-empirestijl en plafondschildering in trompe-l'oeil met putti. Zolder met dubbele schaargebinten, één kant met kromhout, nokgebint en nokbalk.
Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)