erfgoedobject

Eclectisch hoekpand met café

bouwkundig element
ID
300265
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300265

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het pand dat de hoek vormt van de Cogels-Osylei en de Guldenvliesstraat werd rond 1904 gebouwd naar ontwerp van Ch. De Roeck, als caféhuis voor F. Van Hombeeck, brouwer en burgemeester van Berchem. Het bouwdossier nummer 17 van 3 juni 1904 dat hiervan bewaard werd in het gemeentelijk archief van Berchem, is niet meer terug te vinden in het stadsarchief.

Het eclectische hoekpand telt twee bouwlagen onder een leien bedaking. De cafédeur zit in een afgeschuinde hoektravee, met links twee traveeën in de Guldenvliesstraat en drie traveeën in de Cogels-Osylei. Witte bakstenen lijstgevels met sierbanden in zwarte baksteen. Hardstenen plint en houten kroonlijst die doorbroken zijn door dakvensters met puntgevels in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Hardstenen kordonlijsten en doorlopende onderdorpels markeren de bouwlagen. De hoektravee is geaccentueerd door twee balkons. De rondbogige muuropeningen zijn ter hoogte van de gelagzaal van het café uitgewerkt als deurvensters. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk is bewaard.

 • Gemeente-archief Berchem, doss. 17, 3 juni 1904.
 • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 112-115.
 • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 3.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise, Plomteux, Greet
Datum  : 2015


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Eclectisch burgerhuis

 • Is gerelateerd aan
  Eclectisch burgerhuis ontworpen door François Toen

 • Is deel van
  Cogels-Osylei


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch hoekpand met café [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300265 (Geraadpleegd op 15-04-2021)