Tegenover hoeve de Herkwinning staat een hoogstamboomgaard, afgesloten door een meidoornhaag.
De hoogstamboomgaard is voor het eerst zichtbaar op de topografische kaart van 1933. Na de Eerste Wereldoorlog werd de fruitteelt sterk geprofessionaliseerd en gecommercialiseerd en breidde het areaal hoogstamboomgaarden sterk uit. De ligging van dit perceel was vermoedelijk gunstig voor (omschakeling naar) fruitteelt: gelegen op een zuidelijke helling, nabij het fruitspoor en stroopfabrieken, waardoor de afzet verzekerd was.
Na de Tweede Wereldoorlog neemt het belang van de hoogstamfruitteelt snel af. Landbouwers schakelen om naar laagstamteelt of stoppen met het uitbaten en onderhouden van hun hoogstamboomgaarden. Op de luchtfoto van 1971 is te zien dat de boomgaard al heel wat uitval kent.
Door de sterke daling van het areaal hoogstamboomgaarden worden er sinds het begin van de 21ste eeuw heel wat aanplantingsacties gevoerd om de resterende hoogstamboomgaarden weer te herstellen. Ook deze hoogstamboomgaard werd recent weer vervolledigd en bestaat uit overwegend jongere fruitbomen met hier en daar nog enkele oude perelaars.
- Topografische kaarten van België, Herziening derde editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1900-1930, schaal 1:20.000.
- Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 1970 en 2017, Singelstraat, Borgloon [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 5 februari 2018).
- AGENTSCHAP ONROEREND ERFGOED 2017: Fruitteelt in Haspengouw [online], https://id.erfgoed.net/themas/133 (geraadpleegd op 5 februari 2018).
- KINNAER A. 2018: Terreinbezoek omgeving Jesseren (Borgloon, Tongeren) (Terreinbezoek op 29 januari 2018)