Trimpontboom

landschappelijk element

Beschrijving

In de vallei van Trimpont staat, op de hoek van het Trimpontbos, een merkwaardige boom met houten kruis.  Aan deze boom is een lokale legende verbonden. De eik met het kruis zou namelijk herinneren aan de dood van Joseph van Trimpont in 1843.

Volgens overlevering zou Joseph van Trimpont overleden zijn toen hij tijdens een onweer onder de eik aan het schuilen was en door de bliksem geraakt werd. Precies op de plaats waar dit ongeluk gebeurde, werd een houten kruis geplaatst, vlakbij de boom. Dit kruis staat er nog, maar is mettertijd met de eik vergroeid. Een dergelijk nagedachtenis- of memoriekruis wordt ook omschreven als een schielijke-dood-kruis.

Op het kruis staat volgende tekst:
“Bid voor de ziel van