erfgoedobject

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
36723
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36723

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zijdelings aan de straat palende pastorie. Met de rechter zijgevel haaks aangebouwd tegen wat rest van de oude pastorie. Achterliggende ommuurde tuin. Hoog bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op kelderverdieping, onder zadeldak (leien), in neoromaans getinte stijl, volgens archiefstukken opgetrokken naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny van 1871.

Lijstgevel begrensd door hoekpilasters. Licht uitspringende deurrisaliet eindigend op een puntvormig dakvenster met hardstenen topaflijning en bekronende kruisbloem. Rondboogvormige muuropeningen met pseudo-bovenlichten: imitatie-traceerwerk met hele en halve cirkels. Vensters op hardstenen afzaat. Deur in een geprofileerde hardstenen omlijsting en onder een gebogen druiplijst op vierkante consooltjes; houten traceerwerk in het bovenlicht. Baksteendecoratie op de fries onder de gekorniste houten kroonlijst. Gelijkaardige maar soberder uitgewerkte en licht aangepaste achtergevel. Rondboogvormig boven- en kleiner zoldervenster in de zijpuntgevel.

Van de oude pastorie uit 18de eeuw bleef het volume van de benedenverdieping (zeven traveeën) behouden, heden met plat dak (golfplaten), nieuw bakstenen gevelparement en een recente garagepoort in de twee rechtertraveeën. Zichtbare sporen van oud bakstenen metselwerk met zandstenen hoekblokken in de linker zijgevel. Bewaarde getoogde voordeur in een gewitte zandstenen omlijsting met sponning, getralied bovenlicht; smeedijzeren, geajoureerd deurslotplaatje met Christusmonogram.

Tegen de achterzijde van de tuin, in de omheiningsmuur geïncorporeerd deel van een gevel van een vroeger bijgebouw. Lage rechthoekige deur en twee getraliede vensters (gedicht) met zandstenen dorpels. Voorts nog een radvenster boven een op het grondniveau van de tuin aanzettende spitsboog.

  • Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, 153.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het interieur heeft een voor de tweede helft van de 19de eeuw typische L-structuur. Alle kamers op de gelijkvloerse verdieping behielden hun stucwerk. Het pand behield zijn oorspronkelijk binnenschrijnwerk met houtimitatie, muren en pilasters met marmerimitatie en schouwen.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002268, Pastorieën (MERTENS J., 2004).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36723 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.