Persoon

de Perre-Montigny, Edmond

ID
1477
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1477

Beschrijving

De Gentse architect Edmond de Perre-De Montigny is in de provincie Oost-Vlaanderen bekend omwille van het groot aantal officiële gebouwen, gemeentescholen, gemeentehuizen, kerken en pastorieën die onder zijn leiding tot stand kwamen. In Assenede werden naar zijn ontwerp verschillende gebouwen opgetrokken, zoals de gemeenteschool van Assenede (1867) en Oosteeklo (1869) en twee gemeentescholen in Bassevelde (1859 en 1874), de Helige Kruiskerk van Boekhoute (1868) en de uitbreiding van de parochiekerk van Assenede (1857), waar hij tevens de pastorie (1871) ontwierp. De dorpspomp van Bassevelde is een mooi en decoratief uitgewerkt voorbeeld van de “architectura minor” in het oeuvre van deze architect.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002309, Geografisch pakket Assenede - Dorpsplein met straatmeubilair en openbaar groen (LANCLUS K., 2011).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Armhuis

Steenweg 1 (Gavere)
Armhuis, gesticht door Sabina De Groote in 1863. Oorspronkelijk bestuurd door leken, sinds 1896 onder leiding van religieuzen van het Heilig Hart van Maria. Rechthoekig bakstenen gebouw in omhaagde tuin, van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak in plaats van oorspronkelijk zadeldak. Rechts, bakstenen aanhorigheden onder zadeldak.


Dorpspomp

Dorp (Assenede)
De openbare waterpomp werd opgericht ter vervanging van een houten dorpspomp. De gemeenteraad belastte bouwkundige Edmond de Perre-Montigny met een ontwerp. De arduinen pomp werd geplaatst in 1876 en in 1877 werd de bronzen waterspuwer geleverd.


Dorpsschool en kapel

Sint-Kruis-Winkeldorp 19 (Gent)
Bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, van 1863, naar verluidt naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny. Rechts van het gebouw, voor het erf van een verbouwd hoevetje, bakstenen kapelletje op sokkel met zadeldekje en metalen kruis daterend van 1881.


Gasthuis, burgerlijk godshuis en kapel

Brusselsesteenweg 47 (Lebbeke)
Oprichting van een godshuis of hospicie met kapel in 1864 naar plannen van architect E. de Perre-Montigny uit Gent. Tegen de westgevel van de kapel aanleunend voormalig ziekenhuisgebouw van 1879 naar de plannen van architect E. Bouwens. Verdere uitbreiding in 1904.


Gemeentehuis Ertvelde

Marktplein 2 (Evergem)
Gemeentehuis, volgens gevelstenen opgericht in 1870 naar ontwerp van architect Edmond de Perre. Herstelling van oorlogsschade in 1921. Heden ontpleisterd bakstenen gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, oorspronkelijk met dakruiter. Middenrisaliet van drie traveeën en hoekrisalieten van één travee bekroond met driehoekige frontons en geaccentueerd door Ionische pilasters op de bovenbouw.


Gemeentehuis Moorsel

Pachting 4 (Aalst)
Het gemeentehuis van Moorsel werd in 1868 opgericht naar ontwerp van Edmond de Perre-Montigny. De vormgeving is zeer opvallend binnen de dorpskern en geeft deze vorm samen met de kapel op het plein, de kerk en de kasteeldreef.


Gemeentehuis van Astene, gemeenteschool en onderwijzerswoning

Nieuwstraat 3-7 (Deinze)
Voormalig gemeentelijk complex met gemeentehuis, school en woning van de onderwijzer, van 1866-68 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny, uitgevoerd door aannemer L. Serck. Symmetrisch opgebouwd geheel van donkere baksteen, respectievelijk drie, vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Arduinen muurplaat met oorlogsmonument voor de gesneuvelden van 1914-18.


Gemeentehuis van Burcht en school

Kerkstraat 26-28 (Zwijndrecht)
Voormalig gemeentehuis tevens school en woning van de veldwachter, heden politiebureel, gebouwd in 1857 door bouwmeester Edmond de Perre-Montigny.


Gemeentehuis van Meerdonk

Schoolstraat 14 (Sint-Gillis-Waas)
Rechthoekig bakstenen gebouw in 1864 opgetrokken naar ontwerp van architect Edmond de Perre (zie arduinen gedenkplaat op rechter hoekdam) en gesloopt in 1979.


Gemeentehuis van Oombergen

Oombergenstraat 39 (Zottegem)
Baksteenbouw bestaande uit drie volumes van drie traveeën, respectievelijk met één, twee en drie bouwlagen onder zadeldaken, uit 1875 naar ontwerp van architect Edmond De Perre-Montigny.


Gemeentehuis van Outer

Outerstraat 65 (Ninove)
Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), daterend uit eind 19de-begin 20ste eeuw.


Gemeentehuis van Sint-Margriete

Sint-Margrietestraat 53 (Sint-Laureins)
Gemeentehuis en onderwijzerswoning naar ontwerp van architect Edmond de Perre en in gebruik genomen in 1875. Beeldbepalend, in de as van de dorpsstraat ingeplant hoofdgebouw op vierkante plattegrond, van drie op drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen tentdak. Links, aansluitend gebouwtje van 1935 met in de straatgevel een hardstenen oorlogsgedenkteken voor de slachtoffers van beide Wereldoorlogen.


Gemeentehuis van Stekene

Dorpsstraat 1, Stadionstraat 2 (Stekene)
In 1882-83 gebouwd in neogotische stijl. Rechthoekig gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, voorzien van twee kleine dakvensters.


Gemeentehuis van Tielrode

Antwerpse Steenweg 9 (Temse)
Dubbelhuis met neoromaanse lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, volgens gedenksteen in 1858 opgetrokken naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. Middenrisaliet van drie traveeën bekroond door driehoekig fronton met oculus en evenals de beide uiterste travee gevat tussen pilasters.


Gemeentelijke jongensschool

Leegstraat 4 (Zelzate)
Schoolgebouw in neoclassicistische architectuur in U-vorm, gebouwd in 1877 naar ontwerp van E. de Perre-Montigny, in 1925 achteraan uitbreidingen volgens bouwplannen van L. De Schilder.


Gemeentelijke jongensschool

Plein 22-24, 20A (Kaprijke)
De voormalige gemeentelijke jongensschool werd opgericht midden op het toenmalige plein, zogenaamd Veld, in 1869-70 naar ontwerp en onder leiding van architect Edmond de Perre-Montigny uit Gent en uitgevoerd door de gebroeders Everaert uit Gent.


Gemeentelijke jongensschool

Veldstraat 50 (De Pinte)
Schoolgebouw in decoratieve baksteenarchitectuur, van 1862 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny; zeven traveeën en één en twee bouwlagen onder zadeldak.


Gemeentelijke jongensschool

Rechtstro 37 (Wachtebeke)
Voormalige gemeentelijke jongensschool, volgens gevelsteen naar ontwerp van architect E. de Perre, aanbesteding van 1859. Typisch bakstenen schoolgebouw en onderwijzerswoning van elf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


Gemeentelijke lagere school

Leemweg 1 (Sint-Laureins)
Opgericht als jongensschool in 1860. Schoolgebouw met drie klassen en aanpalende onderwijzerswoning, naar de plannen van architect E. de Perre. Latere uitbreidingen in 1896-97, 1912, 1913-14 en 1938. Van het voorheen ommuurde bakstenen schoolcomplex bleef de rechter zijtrapgevel met sierankers en twee rondboogvormige zoldervenstertjes van 1896 behouden en enkele brede rechthoekige vensters met nieuw schrijnwerk van de vleugel van 1914.


Gemeentelijke lagere school met schoolmeesterswoning

Schoolstraat 8 (Hamme)
Schoolgebouwencomplex, aanvankelijk gemeentelijke lagere school met schoolmeestershuis en Academie voor Teken- en Bouwkunde, later met secundaire school.


Gemeenteschool

Grote Herreweg 118 (Kluisbergen)
Bouw van de eerste gemeenteschool van Ruien naar ontwerp van provinciale architect E. de Perre-Montigny van 1857, voltooid in 1858. Bevatte oorspronkelijk twee klassen, één voor meisjes en één voor jongens, en een onderwijzerswoning. Toevoeging van twee overdekte speelplaatsen en toiletten in 1895 onder leiding van architect F.A. Bruneel.


Gemeenteschool

Nieuwe Boekhoutestraat 26 (Assenede)
Gemeentelijke basisschool, gebouwd als gemeentelijke meisjesschool, naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny van 1872. Typisch schoolgebouw in een verzorgde decoratieve baksteenarchitectuur op gecementeerde plint, van zeven traveeën onder pannen zadeldak.


Gemeenteschool

Kerkstraat 14-16 (Temse)
Hoofdgebouw van het dubbelhuistype; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opgetrokken in 1869 naar ontwerp van architect Edmond de Perre. Links ertegen: schoolgebouwtje van zes traveeën onder schilddak.


Gemeenteschool

Kramwegel 1-7 (Lebbeke)
Oorspronkelijk een onderdeel van de gemeenteschool van Denderbelle, van schoollokaal gewijzigd in een eenzijdig bebouwd steegbeluik van zes huisjes, nu door samenvoeging gereduceerd tot vier. Volgens archiefstukken naar ontwerpplan van 1862 opgemaakt door architect E. de Perre Montigny.


Gemeenteschool

Dorpsstraat 42 (Zulte)
Schoolgebouw en woning van de hoofdonderwijzer, in neoromaans getinte baksteenarchitectuur, gebouwd in 1865 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny.


Gemeenteschool

Schoolstraat 19-21 (Oosterzele)
Zijdelings aan de straat palend rechthoekig gebouw met klaslokalen, naar ontwerp van architect de Perre-Montigny, van één verdieping en vijf traveeën, onder zadeldak, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.


Gemeenteschool

Schoolstraat 7 (Wachtebeke)
Gemeenteschool van Overslag, volgens gevelsteen in rechter zijgevel van 1862 en volgens archiefstukken naar ontwerp van architect Edmond de Perre. Bakstenen schoolhuis van drie en twee bouwlagen onder zadeldak.


Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Dorp 48-50 (Assenede)
In het straatbeeld opvallend langgestrekt gebouw, oorspronkelijk ontworpen als gemeentelijk schoolgebouw met onderwijzerswoning naar de bewaarde plannen van de Gentse architect E. de Perre-Montigny van 1857. Oorspronkelijk bak- en hardstenen constructie, nu gecementeerd en witgeschilderd, van negen traveeën en één bouwlaag onder zwart pannen zadeldak.


Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Dorpsstraat 28 (Sint-Martens-Latem)
Haaks op de straat ingeplant schoolgebouw van 1856 gebouwd door architect Edmond de Perre en uitgebreid met een klaslokaal in 1910 naar ontwerp van architect Gaston Vandenheuvel. Heden witgeschilderd bakstenen gebouw met één bouwlaag onder zadeldak met brede voorpuntgevel met centrale rondboogdeur en twee rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling.


Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Gentstraat 214 (Gent)
Donkere bakstenen gemeenteschool en onderwijzerswoning naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny en volgens kadastergegevens van 1871. Rechts onderwijzerswoning van het dubbelhuistype met drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Linkervleugel van één verdieping en negen traveeën geritmeerd door verhoogde steekboogarcade op pilasters.


Gemeenteschool en schoolhuis

Franskouter 6-8 (Zwalm)
Gemeenteschool en schoolhuis gebouwd in 1869, schoolhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met aanpalend schoolgebouwtje van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak .


Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Dorp 96 (Berlare)
Gemeentelijke lagere jongensschool, opgericht in 1861-62 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. Schoolgebouw opgetrokken van baksteen met eclectische kenmerken, typerend voor het architecturale oeuvre van de architect. Symmetrische opbouw met centraal de woning van de hoofdonderwijzer, van drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder pannen schilddak, geflankeerd door twee korte vleugels van één bouwlaag. Achterin gelegen haakse, lange vleugel van één bouwlaag onder plat dak met zes klaslokalen, gebouwd in 1937-38 naar ontwerp van gemeentearchitect Jan Van de Wiele.


Gemeenteschool van Massemen met schoolhuis

Dorpsplein 1 (Wetteren)
Gemeenteschool met schoolhuis, volgens een gedenksteen opgericht in 1866 naar plannen van architect E. de Perre en uitgevoerd door aannemer D. Tondeleir. Langgestrekt gebouw van één en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, opgetrokken uit rode, oranje en gesinterde baksteen met verzorgde knipvoegen, op een plint van hardsteenplaten.


Gemeenteschoolhuis

Dorp 31 (Lebbeke)
Onderdeel van de gemeenteschool opgericht in 1867, volgens archiefstukken naar ontwerpplan van 1862 opgemaakt door architect E. de Perre Montigny en samengesteld uit een schoollokaal, speelplaats en onderwijzerswoning met bijhorende tuin.


Heilige Jozef Rusthuis

Bibliotheekstraat 12 (Evergem)
Rusthuis, gebouwd naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny van 1860. Bakstenen hoofdgebouw van elf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, horizontaal geleed door arduinen plint, cordons en hoofdgestel.


Herberg De Leeuw

Voorstraat 22-24 (Kaprijke)
Voormalig leerwerkhuis, opgericht in 1843 in de door de gemeente aangekochte herberg De Leeuw, verbouwd tot gemeentelijke meisjesschool naar ontwerp van architect E. de Perre in 1860. Eind 20ste eeuw aangepast tot woon- en winkelhuis.


Hoofdonderwijzerswoning van de Vrije Lagere Jongensschool

Jongensschoolpleintje 1-10, 11 (Lievegem)
Oorspronkelijk achter huizenrij gelegen schoolgebouwencomplex opgericht rond rechthoekige binnenkoer met behouden woning van de hoofdonderwijzer; bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak van 1865 naar ontwerp van architect Edmond de Perre.


Neoromaanse pastorie Sint-Pietersbandenparochie met tuin

Hundelgemsesteenweg 351 (Merelbeke)
Alleenstaand neoromaans dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder schilddak. Vermoedelijk evenals de kerk naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny, gebouwd in 1873. Aansluitende beboomde achtertuin.


Onderwijzerswoning

Hutsepotstraat 77 (Gent)
Onderwijzerswoning en schoolgebouw in sobere baksteenarchitectuur. Dubbelhuis van drie traveeën met twee bouwlagen en zadeldak (mechanische pannen, nok evenwijdig aan de straat), volgens gevelsteen naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny en aannemers P. van den Bossche en A. Bovijn, van 1879.


Onderwijzerswoning en klaslokalen

Ooststraat 28 (Moerbeke)
Onderwijzerswoning met achterliggende vroegere klaslokalen van de gemeenteschool van de wijk Kruisstraat, opgericht volgens bewaarde plannen van 1869 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny. Dubbelhuis met twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. schoolgebouw van één bouwlaag onder zadeldak, oorspronkelijk bestaande uit twee klaslokalen.


Oud Gemeentehuis Zelzate

Franz Wittoucklaan 33 (Zelzate)
Imposante bak- en hardsteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen, gebouwd in 1868 naar ontwerp van de Gentse architect E. de Perre-Montigny.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kerkplein 23X (Beveren)
Ruime, georiënteerde kerk, gelegen te midden van de dorpskom en omgeven door een plantsoen. Kruiskerk met vierkante voorgeveltoren en houten dakruiter op de viering. Benedenkerk van vijf traveeën; rechthoekige transeptarmen van één travee.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Doorslaardorp 62 (Lokeren)
De huidige kerk is in 1841-42 opgetrokken; de toren en de eerste travee zijn pas in 1868 toegevoegd naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. In 1870 bouwde men twee sacristieën aan. Driebeukige transeptloze pseudobasiliek in eenvoudige neoclassicistische stijl. Georiënteerd met een duidelijke noordwaartse afwijking om te passen in het bestaande straattracé.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Antonius Abt

Dorp 11 (Nazareth)
De neobarokke kerk werd in 1861-1865 opgetrokken naar ontwerp van Edmond de Perre-Montigny. Het kerkhof wordt onder meer gekenmerkt door bomenrijen van gekandelaarde Hollandse lindes en witte paardenkastanjes, een vrijheidsboom en een oorlogsmonument. Langs de ommegang met De Vijftien Mysteries van de Rozenkrans staan dertien kapelletjes. De kerk is ingeplant in een vierkant, voorheen omgracht kerkhof van ongeveer 1 hectare groot, afgesloten deels door een laag muurtje en deels door een beukenhaag.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Pieter met kerkhof

Zaffelare-Dorp 8 (Lochristi)
De parochiekerk is gelegen aan de noordkant van Zaffelare-Dorp binnen een ommuurd kerkhof met enkele opgaande lindes, dat uitgewerkt is met hekpijlers en ijzeren hekken. Het betreft een basilicale kerk met driebeukig schip van zes traveeën met een iets vooruitspringende vierkante toren en met uitgebouwde sacristie tegen de noordelijke zijbeuk.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Grote Baan 213 (Aalst)
Neoclassicistisch getinte kerk georiënteerd naar het zuidoosten, gebouwd in 1859-61 naar ontwerp van de Gentse architect E. de Perre-Montigny. De plattegrond ontplooit een ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vier traveeën, een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting tussen twee lage sacristieën.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte en Sint-Jozef

Baron Idès della Failleplein (Zottegem)
Neoclassicistische kerk, in 1858-63 gebouwd naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. De plattegrond ontplooit een ingebouwde toren, een driebeukig schip van vijf traveeën van verschillende breedte en een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting, tussen twee lage sacristieën.


Parochiekerk Sint-Agatha met kerkhof

Bakkerstraat 1 (Oosterzele)
Oudste vermelding van de kerk teruggaand tot 1155. Oorspronkelijk toegewijd aan de Heilige Blasius en later aan Sint-Agatha die als bedevaartheilige in de kapel werd bezocht voor borstziekten. Omgevend kerkhof met 19de en 20ste-eeuwse graftekens. Waarschijnlijk oorspronkelijk een laatromaanse zaalkerk met westtoren uit de 12de eeuw nadien uitgebreid met transept en koor en verscheidene malen aangepast. De huidige parochiekerk is een typische kleine plattelandskerk in overgangsstijl romaans-gotisch.


Parochiekerk Sint-Amandus

Molenstraat (Gavere)
Eerste melding van een kerk daterend uit de 13de eeuw. Volgens F. De Potter werd de kerk heropgebouwd in 1789 met uitzondering van het oude 13de-eeuws koor in Doornikse steen. Eerste vergroting van de kerk in 1874-77 naar ontwerp van architect E. de Perre. Heden vrij monumentale bakstenen kruiskerk met pseudobasilicaal schip van vier traveeën, een uitspringende vierkante westtoren, uitspringende transeptarmen en koor en zijkoren.


Parochiekerk Sint-Amandus

Heldergemstraat (Haaltert)
Inplanting aan de straat; omringend kerkhof. Eclectisch getinte kerk met neoclassicistische en neoromaanse elementen opgetrokken in 1864 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny van Gent.


Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Job

Nieuwstraat (Deinze)
Nieuwe kerk naar ontwerp van architect A. De Lancker met pseudobasilicale aanleg met aan drie zijden omringend, deels omhaagd kerkhof met ijzeren hekken aan vierkante gemetste pijlers, gebouwd in 1834-36 ter vervanging van de oude vervallen en te klein geworden romaanse kerk op de Kapelleberg bij de Leie, gesloopt in 1836.


Parochiekerk Sint-Bavo

Baaigemstraat (Gavere)
De Sint-Bavokerk is als vroegmiddeleeuwse stichting van de Gentse Sint-Baafsabdij één van de oudste kerksites van de streek. De parochiekerk met nog omringend kerkhof is een zeldzaam voorbeeld van een dubbele kerk met respect voor de authentieke romaanse en gotische delen en een volwaardige neogotische uitbreiding.


Parochiekerk Sint-Bavo met kerkhof

Mendonkdorp 40A (Gent)
Stichting zou opklimmen tot eind 7de eeuw. Circa 1870 totale wederopbouw naar ontwerp van E. de Perre-Montigny. Afgebrand in 1944, gevolgd door nieuwe wederopbouw in neoromaanse stijl onder leiding van architect A. Bressers. Eenbeukige bakstenen kerk met zuidertoren, koor van één travee met halfronde afsluiting aan weerszijden geflankeerd door sacristieën. Plattelandskerkhof omheen de kerk met een collectie aan graftekens.


Parochiekerk Sint-Bonifatius

Munteplein 3 (Merelbeke)
Georiënteerde, typisch 19de-eeuwse plattelandskerk met eenvoudige en traditionele platte­grond, in zijn geheel nieuw gebouwd in neoromaanse stijl, voltooid in 1867 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny, ter vervanging van de te klein gewor­den oude dorpskerk aan de Torrekensstraat waarvan het oude kerkhof als begraafplaats behouden bleef. Driebeukige kerk van zes traveeën onder leien zadeldak. Hoog koor met halfronde sluiting en vrij slanke ingebouwde vierkante westtoren.


Parochiekerk Sint-Cornelius

Grote Herreweg (Kluisbergen)
Huidige kerk opgericht in 1862-67 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny en ingewijd op 8 juni 1868 door Monseignieur Bracq, bisschop van Gent. Herstellingswerken in 1967-68 onder leiding van architect A. Mas.


Parochiekerk Sint-Egidius

Kerkstraat 23 (Sint-Gillis-Waas)
Niet-georiënteerde ruime neogotische kerk van 1873- 1876 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny. De torenspits werd pas in 1887 aangebracht. Driebeukige kruiskerk met vierkante voorgeveltoren en polygonaal koor geflankeerd door zijkoren en kleinere, rechthoekige sacristieën in de oksels.


Parochiekerk Sint-Laurentius

Grote Markt 71A (Zelzate)
Neogotische constructie, van 1875 door de Gentse architect Edmond de Perre-Montigny, herstellingswerken in 1920 en 1950-52, restauratiewerken aan binnen- en buitenzijde in 1995.


Parochiekerk Sint-Lieven

Ledebergplein (Gent)
Driebeukige basilicale kerk naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny, van vijf traveeën met uitspringend transept van twee traveeën, koor van drie traveeën met driezijdige koorsluiting, en uitgebouwde vierkante westelijke toren geflankeerd door twee slanke achthoekige traptorens. Bouw aangevangen in 1869 en in gebruik genomen in 1872.


Parochiekerk Sint-Margareta

Kerkplein 1b (Sint-Laureins)
De actuele parochiekerk, toegewijd aan de Heilige Margareta, werd gebouwd in 1881 naar de plannen van de Gentse architect Edmond de Perre-Montigny van 1877. Dit is het vijfde kerkgebouw van dit polderdorpje op de grens met Zeeuws Vlaanderen, dat reeds in de eerste helft van de 13de eeuw vermeld werd.


Parochiekerk Sint-Martinus

Balegemstraat 2 (Oosterzele)
In 1866 gebouwde parochiekerk naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny, aansluitend bij het doorsnee type plattelandskerk uit midden 19de eeuw, zowel wat de plattegrond als de bouwstijl betreft. Driebeukige kerk met schip van zes traveeën onder leien zadeldak, ingebouwde oosttoren, koor van één travee en driezijdige sluiting; ondiepe zijkoren in het westen.


Parochiekerk Sint-Martinus en grafkapel

Monseigneur Lambrechtstraat (Oudenaarde)
De parochiekerk gaat terug op een gebedshuis dat reeds in de 12de eeuw werd opgericht en een oudere bidplaats verving. In de loop der eeuwen werd de kerk vergroot en aangepast. Door de restauratie in de 19de eeuw verkreeg de kerk een dominant neoromaans karakter. Ten zuiden van de kerk, op het kerkhof, staat de imposante grafkapel van Monseigneur Lambrecht uit 1891. De kapel werd opgetrokken in neoromaanse stijl naar ontwerp van architect S. Mortier met J. De bosschere uit Heusden als architect-aannemer.


Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Dorpsstraat 10 (Gent)
De huidige kerk werd grotendeels gebouwd in 1775 onder leiding van L. De Villegas, religieus en bouwmeester van de Sint-Pietersabdij. Westelijke zijde uitgebreid met twee traveeën en nieuwe toren voorzien van een hoge naaldspits circa 1860 naar ontwerp van architect E. de Perre. Bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond: driebeukige pseudobasilicale kerk van zeven traveeën met recht afgesloten koor van één travee, links en rechts geflankeerd door een vierkante berging en sacristie. Omringend kerkhof met graftekens.


Parochiekerk Sint-Petrus

Centrumstraat 4 (Zulte)
Plans voor een volledig nieuwe kerk ingediend in 1876 door architect E. de Perre-Montigny, heden neogotische kerk na vernielingen heropgebouwd in 1950-53.


Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Sint-Paulusplein 1 (Beveren)
Niet georiënteerde kerk in uniforme neoclassicistische stijl, te midden van het dorp en omgeven door een beboomd plantsoen met oorlogsgedenkteken, ter vervanging van het vroegere kerkhof.


Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Paulus met kerkhof

Doornzele Dries (Evergem)
Parochiekerk, gelegen midden Doornzele Dries met ten westen voor de kerk, het omhaagd kerkhof met neogotische calvariekapel. De huidige kerk dateert van 1952 en werd gebouwd onder leiding van architect H. Vaerwyck-Suys nadat de vroegere kerk was afgebrand. Moderne zaalkerk met schip van drie traveeën, licht uitspringend transept en rechthoekig koor met aansluitende sacristie.


Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus

Markt (Assenede)
Kerk met rechthoekige plattegrond van een hallenkerk met drie gelijke beuken van vier traveeën, niet uitspringend transept met kruisingstoren op vierkante basis en drie gelijke koren met rechte sluiting.. De oudste delen van de huidige kerk in Doornikse kalksteen zijn nog de achthoekige kruisingstoren op vierkante basis, de kruisbeuk en het koor in romaanse stijl van circa 1200. De gotische zijkoren dateren vermoedelijk uit de 14de eeuw.


Parochiekerk Sint-Pietersbanden

Brouwerijstraat 10 (Zwalm)
Neoclassicistische kerk gebouwd in 1840-46 met behoud van de sacristie van 1758-63, noordelijke toevoeging in 1864 en koor heropgebouwd in 1872, gelegen in kerkhof met deels bakstenen ommuring.


Parochiekerk Sint-Pietersbanden met kerkhof

Hundelgemsesteenweg 349 (Merelbeke)
Gebouwd ter vervanging van de in 1874 gesloopte oude parochiekerk aan de Pontweg nabij de Schelde. Neoromaanse bakstenen kerk opgericht naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny en voltooid in 1872. Interieur met neogotische polychromie. 19de-eeuws kerkhof aansluitend bij de parochiekerk, in de 20ste eeuw uitgegroeid tot een gemeentelijke burgerlijke begraafplaats. De calvariekapel en de 19de en vroeg 20ste-eeuwse graftekens herinneren nog aan het oorspronkelijke kerkhof.


Parochiekerk Sint-Stephanus-vinding

Gentsestraat (Sint-Lievens-Houtem)
Neoromaanse basilicale kerk van 1862, naar ontwerp van architect Edmond De Perre-Montigny, in omringend ommuurd kerkhof met gesmeed ijzeren hek aan de westzijde. Overluifelde calvarie uit de 18de eeuw tegen de rechte koormuur.


Parochiekerk Sint-Vincentius a Paulo met kerkhof

Kleitkalseide 103 (Maldegem)
Pseudobasilicale kerk met uitspringend oostportaal en bekronende vierkante toren, schip en zijbeuken van vijf traveeën en aansluitend smaller koor van één travee met driezijdige sluiting, geflankeerd door een sacristie en berging, naar ontwerp van de Gentse architect E. De Perre-Montigny, van 1858. Kapelletjesommegang aan de buitenzijde tegen de kerk, ingewijd op 2 september 1899. Omringend, deels ommuurd en omhaagd kerkhof op rechthoekige plattegrond met een collectie van 20ste-eeuwse graftekens.


Parochiekerk Sint-Willibrordus

De Plaats (Aalter)
Neogotische parochiekerk, gebouwd volgens plan van architect J. Soete van 1891, gebaseerd op voorgaande ontwerpen, en ingewijd in 1893. De huidige plattegrond ontvouwt een driebeukige basilicale kruiskerk met schip van vijf en twee traveeën onderbroken door een transept van twee traveeën.


Pastorie Heilige Kruisparochie met tuin

Sint-Kruis-Winkeldorp 65 (Gent)
Pastorie daterend van circa 1860, naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. Achterin gelegen pastorie in grote omwalde tuin aansluitend bij de Heilige Kruiskerk met kerkhof. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak.


Pastorie met tuin

Brouwerijstraat 8 (Zwalm)
Pastoriegebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd naar ontwerp van architect E. de Perre - Montigny van 1858, voortuin afgesloten door bakstenen muur met deur en aan weerszij dienstgebouwtjes uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandparochie met tuin

Lozerstraat 18 (Kruisem)
De pastorie van Lozer werd links van de parochiekerk gebouwd achterin een deels ommuurde beboomde tuin, afgesloten door ijzeren hekken op bakstenen voet tussen ronde bakstenen pijlers. Het oorspronkelijk huis had drie traveeën en slechts één bouwlaag en werd gebouwd samen met de kerk in 1844.


Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Noël Schoorensstraat 9 (Nazareth)
De pastorie van Eke werd zeer strategisch ingeplant tussen het kerkhof met restant van de voormalige kerk en de nieuwe neogotische kerk aan de Stationsstraat. Het gebouw dateert uit 1859 en werd ontworpen door architect Edmond de Perre-Montigny. Het pand is gelegen in een grote tuin, tegen de beek overgaand in een boszone. Het is een imposant dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak.


Pastorie Sint-Andreasparochie met tuin

Beerlegemsebaan 61 (Zwalm)
Pastorie gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw bij de Sint-Andreaskerk naar ontwerp van E. de Perre-Montigny. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, aansluitende ommuurde moes- en bloementuinen, gelegen in een omringende ommuurde pastorietuin.


Pastorie Sint-Andriesparochie met tuin

Strijpenplein 2 (Zottegem)
Neotraditioneel getint gebouw opgetrokken naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny in 1875. Het ontwerp toont de pastorie met éénlaagse, haakse bijbouw links, laatstgenoemde is heden verdwenen. Omgevende tuin


Pastorie Sint-Bavoparochie met tuin

Mendonkdorp 56 (Gent)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak naar ontwerp van E. de Perre-Montigny van 1863. Verankerd bakstenen gebouw met voorgevel tussen hoekpilasters en aflijnend baksteenfries. Omgevende, deels ommuurde tuin.


Pastorie Sint-Catharinaparochie met tuin

Dorp 35 (Wachtebeke)
De pastorie met aansluitende tuin werd in 1869 gebouwd naar de plannen van architect Edmond de Perre-Montigny op een oudere site. Vermoedelijk werden onderdelen hergebruikt in de nieuwe constructie en het tuinpaviljoen. In 1892 werd de pastorie vergroot met bijgebouwen. Het bakstenen dubbelhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak.


Pastorie Sint-Denijsparochie

Vredesplein 34 (Zwalm)
Pastorie van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd in 1859 en rechts ernaast de oude pastorie van vier traveeën en één bouwlaag onder mank zadeldak, uit het vierde kwart van de 17de eeuw.


Pastorie Sint-Laurentiusparochie met tuin

Sint-Laurentiusstraat 3 (Beveren)
De neoclassicistisch pastorie werd gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. De tuin bezit nog alle karakteristieken van een 19de-eeuwse pastorietuin in landschappelijke stijl.


Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Pastorieberg 2 (Oosterzele)
Hoog bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op kelderverdieping, in neoromaans getinte stijl, volgens archiefstukken opgetrokken naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny van 1871. Achterliggende ommuurde tuin. Van de oude pastorie uit 18de eeuw bleef het volume van de benedenverdieping van zeven traveeën behouden, nu bijgebouw.


Pastorie Sint-Petrus en Sint-Martinusparochie

Markt 14 (Assenede)
Pastorie gebouwd in 1871 door de gemeente op dezelfde locatie als de oude pastorie. Imposant dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak, opgetrokken uit oranjerode baksteen met verwerking van arduin voor de plint, hoekkettingen, dorpels en boordstenen.


Pastorie Sint-Pieterparochie met tuin

Zottegemstraat 22 (Maarkedal)
Pastorie met voortuintje en ruime achterliggende pastorietuin, gebouwd circa 1869 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. Alleenstaand onderkelderd bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Typisch eigentijdse, semi-officiële baksteenarchitectuur met eclectische inslag. Links en rechts kleine aanpalende bijgebouwen onder leien lessenaarsdak.


Pastorie van de Sint-Aldegondeparochie met tuin

Burg. Van Gansberghelaan 83 (Merelbeke)
De parochie behoorde oorspronkelijk tot het patronaatsrecht van de Sint-Salvatorsabdij van Ename. Het huidige pand werd gebouwd in 1871 door pastoor H. Steppe en burgemeester Van Gansberghe naar ontwerp van E. de Perre-Montigny. Rechts staat een bakstenen koetshuis en paardenstal met zadeldak. Het pand is gelegen in een fraaie ommuurde tuin met rechthoekige vijver doch zonder uitgesproken aanleg.


Pastorie van de Sint-Petrusparochie

Centrumstraat 6 (Zulte)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, linkse en rechtse zijtravee onder lessenaarsdak, gebouwd in 1879 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny.


Rustoord De Mey

Godshuisstraat 15 (Wachtebeke)
Burgerlijk godshuis opgericht met het legaat van J.C. en Fr. A. De Mey volgens testament van 1844, uitgevoerd in 1863. Nieuw gebouw ontworpen door architect E. de Perre-Montigny, betrokken in 1866. Hoofdgebouw op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen op kelderverdieping en negen traveeën onder schilddak. Links in voortuin, wegkapel gebouwd in de jaren 1970 ter vervanging van een kapelletje opgericht in 1841.


Schoolgebouw ontworpen door E. de Perre-Montigny

Mendonkdorp 32 (Gent)
Eclectisch schoolgebouw in witgeschilderde baksteen naar ontwerp van E. de Perre-Montigny, van 1864; later uitgebreid. Tuitgevel van vier traveeën en twee bouwlagen.


Schoolhuis

Hoogstraat 94 (Wichelen)
Schoolhuis volgens het kadasterarchief gebouwd in 1875 en volgens gedenksteen naar ontwerp van architect de Perre-Montigny. Bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


Schoolhuis bij gemeenteschool en Gemeentehuis van Sint-Blasius-Boekel

Boekelbaan 89 (Zwalm)
Aan de straat ingeplant gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, daterend van 1871 naar ontwerp van Edmond de Perre-Montigny, klaslokalen achteraan de speelplaats.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: de Perre-Montigny [online], https://id.erfgoed.net/personen/1477 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.