is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Herenhuis
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Heilige Geestgoed Sint-Kwintensparochie en ommuurde pastorietuin
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
In het laatste kwart van de 18de eeuw te dateren breedhuis met oudere kern, opgevat als een dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met aandaken op geprofileerde, zandkalkstenen schouderstukken en een dakkapel waarin eertijds een laadluik en een hijsbalk zaten. De laatclassicistische lijstgevel - opgetrokken in baksteen met zandkalksteen voor plint, deur- en vensteromlijstingen - wordt gekenmerkt door een hoge plint, rechthoekige vensters in platte bandomlijstingen met trapeziumvormige sluitsteen, en een rechthoekige deur met waaiervormig bovenlicht in een steekboogvormige omlijsting met neuten, oren, festoenen, en bekronende waterlijst. Het bepleisterde gevelvlak loopt uit op een keellijst die de steigergaten vervat en onderbroken wordt in functie van het 19de-eeuwse laadvenster in de zolderruimte. Oude foto’s tonen aan dat de gevel ooit ontpleisterd was en het venster, uiterst links in de gevel, eens een deur (diensttoegang?) was. Hiervan zijn echter geen archiefgegevens terug te vinden. De zes traveeën brede, verankerde achtergevel wordt gekenmerkt door rechthoekige muuropeningen die op de begane grond voorzien zijn van negblokomlijstingen - getuigen van de oudere kern. Het dak werd voorzien van een nieuwe dakbedekking, dakvlakvensters, en twee dakkapellen met beglaasd pseudo-boogfronton.
Het pand werd in 1992 volledig gerestaureerd en opgedeeld in meerdere wooneenheden (L. Van Herck).
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Uit archiefstukken blijkt dat de woning in 1781-82 werd gebouwd, deels met recuperatiemateriaal van het oudere gebouw op die plaats, naar ontwerp van bouwmeester J.A. Hustin.
In 1927 werd het herenhuis in twee gesplitst om er twee zelfstandige woningen van te maken. De deur die op oude foto's links zichtbaar is, was van de tweede woning. Bij de restauratie in 1991-1993 onder leiding van L. Van Herck werd het herenhuis in zijn originele vorm hersteld en verdween de deur links terug.