Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Alternatieve naam Dekenij van 1752

• Actualisatie Lubbeek (actualisaties: 21-06-2006 - 21-06-2006).
  • Adrescontrole Lubbeek (adrescontroles: 17-07-2007 - 17-07-2007).
  • Inventarisatie Lubbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dekenij van 1757

omvat de bescherming als monument Pastorie Sint-Martinusparochie: poortgebouw, tuinmuren en gevels en daken
gelegen te Binkomstraat 12 (Lubbeek)

Beschrijving

Voorheen afhankelijk van de Parkabdij (zie ook gelijksoortige gebouwen te Heverlee, Korbeek-Lo en Wakkerzeel). Ruim dubbelhuis gedateerd 1757 door middel van ingemetselde stenen onder de kroonlijst. Twee verdiepingen hoge woning in baksteenbouw afgedekt met een schilddak voorzien van dakvensters; zandstenen plint, regelmatige hoekkettingen, deur- en vensteromlijstingen; rechthoekige ramen gevat tussen vlakke posten die van de begane grond tot onder de daklijst doorlopen. Frans classicistische steekboogdeur.

Ommuurd voorhof, aan de straatzijde omsloten met zadeldaktorentje geflankeerd door twee latere bijbouwen; zijgevels voorzien van schouderstukken en muurvlechtingen. Wapensteen van abt F. de Loyers en leuze "CARPE ROSAS " boven de zandstenen rondbooginrijpoort. Aan de rechterzijde, buiten de omheining, lage bijbouw met zijgeveltop in vlechting.

Omzeggens ongeschonden bewaard op een paar lichte wijzigingen na: wijzigen van de schouwbekroning en aanhechting van een weinig sierlijke bergruimte op de linkerzijde van het hoofdgebouw.