Nieuw station Dendermonde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nieuw station Dendermonde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Dendermonde

Beschrijving

Huidig stationsgebouw gelegen aan Statieplein in 1942-43 in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architecten J. & M. Van Kriekinge (Brussel) gebouwd op de plaats van het houten stationsgebouw dat omstreeks 1880-1881 als uitbreiding van het stationnetje uit 1849 werd opgericht. Bijhorende houten locomotieven- en goederenloods uit 1880 respectievelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog en in 1993 afgebroken.

Strak geconcipieerd, langwerpig gebouw van één en twee bouwlagen onder platte daken en steil zadeldak, met contrasterende verticale en horizontale volumes benadrukt door dito vensterregisters met ijzeren roeden. Ontwerp deels gewijzigd door optrekking van de lagere oostelijke gevelhoek voor nieuwe controletoren.

Gevelbekleding van platte gele en bruinrode baksteen met plint in hardsteen. Brede inkompartij met drie rechthoekige deuren oorspronkelijk aan treden en onder betonnen luifel. Rechts hoger oplopende rechthoekige toren met uurwerk. Hoofdvolume aan perronzijde met opschrift "Dendermonde" en doorlopende betonnen luifel op de begane grond.

Interieur. Hoge centrale hal met loketten aan de westelijke zijde, tegenover liggend buffet omgevormd tot administratieve ruimte.

Ten zuidoosten, parallel aan stationsgebouw, perrons circa 1910 met elkaar verbonden via reizigerstunnel, nu met doorsteek naar Sint-Gillis-bij-Dendermonde. Gelijktijdig voorzien van in 1990 gerestaureerde gietijzeren T-vormige overkappingen; wachtzalen en schuilplaatsen gesloopt.

• Dendermonde per spoor, in Brochure Open Monumentendag Dendermonde, 1994.
  • STROOBANTS A., 150 jaar spoorwegen te Dendermonde, Dendermonde, 1987.
  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 29.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena