erfgoedobject

Windmolen Ezaartmolen

bouwkundig element
ID: 52811   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52811

Juridische gevolgen

Beschrijving

Opgetrokken in 1856 door Karel Heylen uit Geel; de molen is gelegen op een natuurlijke landduin en werd een eerste maal gecementeerd en gekalkt in 1913; tijdens een onweer in 1957 zwaar beschadigd, nadien voorlopig hersteld. Later werd de molen eigendom van de gemeente; grondig gerestaureerd en maalvaardig gemaakt in 1985 door molenmaker Adriaens.

Bovenkruier van het type grondzeiler, een type waarvan enkel de kap naar de wind wordt verkruid en het kruien evenals het opzeilen gebeurt vanop de begane grond, zoals de benaming suggereert.

Kegelvormige romp in de vorm van een bepleisterde en gewitte baksteenbouw op gepikte plint onder brede, draaibare kap met de wieken enerzijds en anderzijds het staartwerk, waardoor de wieken vanop de begane grond in de goede richting worden gedraaid. Licht getoogde muuropeningen, deels gedicht, doch vrij klein en geschrankt opgebouwd om scheuren te voorkomen; gerecupereerde molensteen als basis voor de houten toegangstrap.

Inwendig bevat de molen drie zolders: de meelzolder waar het meel in de zakken verdwijnt, de steenzolder waar het graan gemalen wordt en de luizolder met het mechanisme voor het ophalen van zakken.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier A/0869.
  • VAN DEN BRANDEN W., Molens, in Bouwkundig erfgoed in het Kempens landschap, Hoogstraten, 1995, 95-106.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2002


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Windmolen Ezaartmolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52811 (Geraadpleegd op 15-10-2019)