erfgoedobject

Pastorie Sint-Blasiusparochie

bouwkundig element
ID
54609
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54609

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Blasius met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 23-04-1985

Beschrijving

Pastorie daterend van 1855 bij de Sint-Blasiuskerk, gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht met de Sint-Blasiuskerk met kerkhofafsluiting en omgeving. Gesitueerd ten westen van de kerk pal tegenover de ingang en langs het omlopend kerkhofpad afgeboord met linden.

Historiek.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de site met kerk, pastorie en dorpsplaats afgebeeld binnen een rechthoekig, omhaagd perceel ten oosten afgebakend door het verloop van de Dorpzwin. Het kerkhof is ter hoogte van het kerkkoor toegankelijk via een stenen brug. Vanaf de zuidwesthoek vertrekt een voetweg naar de dorpskern van Klemskerke (op de Atlas der Buurtwegen (1842) aangeduid als Chemin n° 11, "Clemskerkewegel. Sentier de Vlisseghem à Clemskerke"). Een plan van 1802 toont dezelfde situatie met de "Pastorie" tegenover het westportaal en de "Costerie" ten noorden van de Dorpsplaats. Op de Atlas der Buurtwegen ligt de pastorie in de noordoosthoek van de pastorietuin met rechthoekige omwalling, de voetweg naar Klemskerke loopt door het kerkhof en langs de pastorietuin verder in westelijke richting. De oude pastorie is bij de aanstelling van de nieuwe pastoor in 1853 "teenemael vervallen en gansch onbewoonbaer". Provinciaal architect Pierre Buyck (Brugge) maakt het ontwerp voor een nieuwe pastorie die, zie een gevelsteen in de achtergevel, in "1855" klaar is.

Beschrijving.

Bruinbakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met rechts een kelder met twee rechthoekige keldermonden. Voorgevel met geelbakstenen parement boven een grijsbeschilderde plint en fijne, bakstenen kordon op de verdieping. Gebruik van rode baksteen voor de omlijsting van de strekken, omlopend op de verdieping. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, beluikte vensters met grote roedeverdeling. Deur met blauwhardstenen buitentrapje. Rechterzijgevel met rondboogvenster onder een fijne waterlijst. Links en rechts aanleunende, lage aanbouwen onder lessenaarsdak (golfplaten) en met witbeschilderde gevels. Links een witbeschilderde tuinmuur met steunberen van de achterliggende pastorietuin. Stoep met rode klinkers.

  • ARCHIEF ONROEREND ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnummer W/00271.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nummer 1336: Kaart van een hofstede gelegen te Vlissegem, in de watering van Blankenberge, in het bezit van Jan Laurent Van Steelant, gemaakt door I. Drubbele, 1802.
  • BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 199.

Bron     : -
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2012


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Blasiusparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54609 (Geraadpleegd op 17-06-2021)