erfgoedobject

Villa Les Zéphyrs

bouwkundig element
ID
55175
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55175

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Villa Les Zéphyrs
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Les Zéphyrs
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Westende-Bad
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Heropgebouwde vakantiewoning van 1922 voor de militaire dokter Henri Muyshondt (Gent), ter vervanging van villa "mon abri" van 1902. Ontwerp van architect Oscar Van de Voorde (Gent). Sinds de jaren 1970 dienst voor toerisme. Dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (mechanische pannen). Links aanpalende garage onder plat dak, omlopende luifel. Gele baksteenbouw boven arduinen plint. Rondboogdeur in een verdiepte geprofileerde omlijsting, geaccentueerd door vooruitspringend bordes en lage afgeronde basementen. Links en rechts van de deur, driezijdige bow-windows onder bedaking van afgeronde kunstleien. In de halve verdieping, centrale oculus geflankeerd door korfboogvensters ingepast in golvende daklijn. Soberder achtergevel met centrale halfronde uitbouw voor badkamer en traplicht. Diensttrap naar de kelderkeuken in de rechter zijgevel. Bewaard houtwerk met kleine en gelede roedeverdeling, beluikt in de rechter zijgevel; glas in lood in de bovenlichten.

Interieur: gaaf bewaarde indeling getypeerd door centrale gang met inkompartij en houten bordestrap. Badkamer op het einde van de gang. Voormalige woon- en leefruimte (rechts): art-nouveaugetinte houten sokkellambrisering met aansluitend buffetkastje en schouw; koperen kachel met aflijnende guirlande, schouwboezem bekleed met helblauwe tegeltjes, ingewerkte schotellift in de linker hoek (deels recuperatiematerialen vooroorlogse villa). Badkamer met granitobevloering (mozaïekboordje) en faiencebekleding van witte tegels verlevendigd door middel van bloemenfries; in de halfronde wand ingebouwde badkuip, bereikbaar via trapje. Kelderverdieping bestaande uit voorraadkelder (links) en keuken (rechts) met witte faiencetegeltjes en fries van wit-blauwe tegeltjes.

 • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 1634.
 • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 726 (dorpsgezicht).
 • Algemeen Rijksarchief Brussel, Dienst van de Gebouwen, 12445.

Bron: HUYS M., KERRINCKX H. & VANNESTE P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Middelkerke, Deelgemeenten Leffinge, Lombardsijde, Mannekesvere, Schore, Sint-Pieterskapelle, Slijpe, Westende en Wilskerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL10, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het meubilair (2 buffetkastjes), lambrisering en kachel (de schotellift niet, dat is een aanvulling in de stijl) in de eetkamer en de aanpalende rookkamer zijn ontworpen door Henry van de Velde. Deze objecten zijn ook niet afkomstig uit de vooroorlogse villa ter plaatse, maar werden uit een ander gebouw gehaald (samen met een ingewerkte sofa, een tafel en stoelen, die alle verdwenen zijn).
 • CONSTANDT, M., METDEPENNINGEN, C. mmv DAENENS, L., Les Zephyrs in Westende-Bad: een late cottage van Oscar Van de Voorde met meubilair van Henry van de Velde, in M&L, 25/4, 2006, p. 27-53.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Westende-Bad

 • Is deel van
  Henri Jasparlaan (Westende-Bad)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa Les Zéphyrs [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55175 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.