erfgoedobject

Kramp- en koortskapel met lindes

bouwkundig / landschappelijk element
ID
58061
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58061

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotische kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, opgericht in 1892 naar ontwerp van bouwmeester Joseph Coucke. Wijding op 8 september 1892. De kapel werd gebouwd in opdracht van dokter E. Van Steenkiste. Deze Brugse geneesheer was vanaf 1899 dienstoverste in het Sint-Janshospitaal. Hij verwierf via aankoop en erfenis een uitgebreid grondbezit, onder meer de Vagevuurhoeve in Zuienkerke. Aan de ingangsdreef van deze hoeve stond vanaf het tweede kwart van de 19de eeuw een Mariakapel, die eind 19de eeuw was vervallen. Dokter Van Steenkiste liet deze kapel vervangen; het oude Mariabeeld is naar verluidt bewaard door een buurtbewoner.

De Kramp- en Koortskapel is omringd door linden. Neogotische rechthoekige constructie in verzorgde rode baksteenbouw op natuurstenen plint, onder een pannen zadeldak (nok loodrecht op straat). De voor- en achtergevel zijn puntgevels met schouderstukken, afgewerkt met een natuurstenen dekplaat, bekroond door een stenen kruis en versierd met muurankers; de zijgevels zijn blind. Voorgevel met tudorbogige deuropening waarin een natuurstenen boogveld waarop het opschrift "Kramp en Koortskapel O.L.Vrouw ter eere". Rechthoekige houten deur met neogotisch hang- en sluitwerk en spionnetje. Betralied spitsboogvenster boven de deur.

Interieur. Witgepleisterde wanden (recent uitgevoerd), bakstenen spitstongewelf, vloertegels met leliemotief. Boven de deur bevindt zich een gedenksteen met het opschrift "Gebouwd door Doctor E. Van Steenkiste. Gewijd 8sten September 1892. Bouwmeester J. Coucke". Het neogotische altaar met Mariamonogram wordt afgesloten door een smeedijzeren hekwerk waaraan horizontale kaarsenhouder en offerbus. Op het altaar een beeld van Maria met kind in een neogotisch schrijn, twee beeldjes onder glazen stolp en kaarsenhouders. Smeedijzeren kaarsenstaander op driezijdige voet met twee kaarsenkronen.

  • BOTERBERGHE R., Zuienkerke. Geschiedenis van een polderdorp, Zuienkerke, 1992, p. 194-195.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SNAUWAERT L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke en deelgemeenten Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kramp- en koortskapel met lindes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58061 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.