Belgische militaire begraafplaats

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Lo-Reninge
Deelgemeente Reninge
Straat Hoflandstraat
Locatie Hoflandstraat zonder nummer, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lo-Reninge (adrescontroles: 04-02-2008 - 05-02-2008).
  • Inventarisatie Lo-Reninge (geografische inventarisatie: 01-07-2002 - 31-12-2003).
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Belgische militaire begraafplaats

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Hoflandstraat nr. 2 (rechts ervan). Voormalige Belgische militaire begraafplaats. Reeds tijdens de Eerste Wereldoorlog in gebruik, doch de definitieve aanleg dateert pas van 1920.

Behalve Belgische en zeven Franse soldaten van de Eerste Wereldoorlog werden hier ook 21 Britse soldaten begraven die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omstreeks 1968 werd de begraafplaats ontruimd: 117 graven werden overgebracht naar de begraafplaats van Hoogstade, de overige gesneuvelden naar deze van Westvleteren. De Britse en Canadese soldaten daarentegen vonden een laatste rustplaats in de Britse militaire begraafplaats van Adegem.

Aan de straatzijde, roodbakstenen muurtje geritmeerd met bakstenen pijlers en ijzeren hekwerk. Links aan de straatzijde, gesloten roodbakstenen wachtpaviljoentje onder plat dak met siermetselwerk in dambordpatroon. Aan de binnenzijde opengewerkt met houten balustervormige hoekstijl en glaspartij; alsook bijzonder rijk geprofileerde kroonlijst. Achteraan het perceel, zeven knotlindes als restant van de middengang. Rechts op het perceel, onderdelen van het voormalige gedenkteken dat tijdens de Eerste Wereldoorlog door de tweede legerafdeling op deze begraafplaats werd opgericht.

DEBAEKE S., Terugblik: Lo, Pollinkhove, Reninge, Noordschote, Veurne, 1992, p. 116.

JACOBS M., De voormalige Belgische militaire begraafplaats 'Molenhoek', Hoflandstraat, Reninge, 2002.

LAMPAERT R., Reninge onder vuur, Koksijde, 2002, p. 225-228.

Bron: Vanneste P. met medewerking van Missiaen H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, Deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, (onuitgegeven wekdocumenten).

Auteurs: Vanneste, Pol

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Hoflandstraat

Hoflandstraat (Lo-Reninge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.