Gemeenteschool voor jongens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool voor jongens

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Assebroek

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool voor jongens, gebouwd in 1881, heden in gebruik als woning. De school, met bijhorende woning voor de onderwijzer, is ontworpen door architect René Buyck (Brugge) en had oorspronkelijk zeven traveeën. De drie linkertraveeën van het onderwijzershuis zijn afgebroken voor het bouwen, circa 1968, van het huis nummer 5. Lage halfvrijstaande woning in bruine baksteen. De muuropeningen zijn gevat in rechthoekige traveenissen met afgeronde hoeken, steunend op pilasters. Het huis was vroeger ook nog café, zie het opschrift " 'T VERRE ASSEBROEK" in het boogveld van de middelste travee. De blinde rechterzijgevel is opengewerkt met een blinde korfboognis.

• DEGRANDE V., Historisch overzicht van 175 jaar gemeentelijk onderwijs te Assebroek (1794-1969), in Arsbroek, 2002, p. 16-18, 30.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia