Gedenkkapel Calvarieberg

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Diksmuide
Straat Ijzerdijk
Locatie Ijzerdijk zonder nummer, Diksmuide (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Diksmuide (adrescontroles: 12-12-2007 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Diksmuide (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gedenkkapel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Gedenkkapel Calvarieberg

Deze bescherming is geldig sinds 01-07-2009.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

IJzerdijk z.nr. Zogenaamde Calvarie, gedenkkapel voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog omgeven door Italiaanse populieren. Kapel van 1924 met een kubistische vormgeving n.o.v. architect Carlos Beyaert uit Izegem (gesigneerd) en uitgevoerd door Lapeire en zonen (Roeselare). Ingewijd door Mgr. Waffelaert in 1928 en herschilderd in 1985, waarbij het opschrift 'AAN ONZE GESNEUVELDEN - A NOS MORTS - ...OUR FALLEN SOLDIERS' verdween.
Betonnen kapel onder plat dak met trapsgewijze voorgevel als sokkel voor een hoog opgaande cruxifix met dito getrapte basis en bronzen christusbeeld n.o.v. A. Beule. Het platform van de kapel is langs weerzijden bereikbaar via een korte steektrap. Inspringende rechthoekige toegang afgesloten door dubbele metalen vleugeldeur met geometrische vlakverdeling en versierd smeedwerk in de vorm van twee kruisen. Boven en naast de toegang de opschriften in zwartgeschilderde letters: "O-CRUX-AVE-SPES-UNICA", "1914" en "1918".
Eenvoudig interieur met Onze-Lieve-Vrouwaltaar, Heilig Hartbeeld en diverse memorabilia aan overleden soldaten.

INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WOI IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
JACOBS M. , Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p.162-163.

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ijzerdijk (Kaaskerke)

Ijzerdijk (Diksmuide)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.