erfgoedobject

Naamsteen Chirurgische Post Sint-Jansmolen

bouwkundig element
ID
78310
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78310

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naamsteen "Chirurgische Post Sint-Jansmolen". Oorspronkelijk tussen 1984 en 1988 op initiatief van de provincie West-Vlaanderen verkeerdelijk in Oostkerke geplaatst, werd hij in 2001 verplaatst naar de site van de Sint-Jansmolen te Lampernisse.

Vanaf 1916 werden op vraag van dokter Derache een drietal chirurgische voorposten opgericht op twee tot vijf kilometer van het front, dit met het oog op een snellere medische verzorging. Eén ervan is de voorpost Sint-Jansmolen. De voorposten bleven ongeveer een jaar operationeel: met de geplande offensieven in het vooruitzicht werden ze in de zomer van 1917 afgeschaft. De kern van deze medische post bestond uit vier vrachtwagens onderling verbonden door een grote tent. In een vijfde wagen werd er geopereerd.

Vrijstaand gedenkteken naar ontwerp van J. Vansteenkiste (Brugge) samengesteld uit sokkel in spanbeton en ruitvormige gedenksteen in witte natuursteen met het opschrift: "CHIRURGISCHE POST SINT-JANSMOLEN 1916-1917".

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • BECUWE M., Omtrent de Sint-Jansmolen, de Lettenburgmolen en een chirurgische voorpost tijdens WOI te Lampernisse, in Rond den Beverinck, jg. 2, n° 1, 2002, p. 3-8.
  • JACOBS M., Naamstenen 1914-1918, Brugge, 1988, p. 63-68.

Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Naamsteen Chirurgische Post Sint-Jansmolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78310 (Geraadpleegd op )