Beschrijving
Alveringemstraat z.nr./ Grote Beverdijkstraat. Zogenaamde naamsteen "De Groignie Chirurgische Post 1916-1917". Tussen 1984 en 1986 op initiatief van de provincie West-Vlaanderen geplaatst.
Vanaf 1916 werden op vraag van dokter Derache een drietal chirurgische voorposten opgericht op twee tot vijf km van het front, dit met het oog op een snellere medische verzorging. De voorposten bleven ongeveer een jaar operationeel: met de geplande offensieven in het vooruitzicht werden ze in de zomer van 1917 afgeschaft.
Vrijstaand gedenkteken n.o.v. J. Vansteenkiste (Brugge) samengesteld uit sokkel in spanbeton en ruitvormige gedenksteen in witte natuursteen met het opschrift: "DE GROIGNIE CHIRURGISCHE POST 1916-1917". De chirurgische post De Groignie lag in de centrale sector en was afhankelijk van het militair hospitaal van Beveren-aan-de-IJzer (Alveringem). Wellicht bestond de post uit verplaatsbare tenten.
INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
JACOBS M., Naamstenen 1914-1918, Brugge, 1988, p. 63-68.
JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Brugge, 1996, p. 303.
Bron : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :
Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol