Hoeve d'Oude Schaapskooi

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve d'Oude Schaapskooi

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Sint-Christoffelhoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Christoffelhoeve met omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Hoeve "d'Oude Schaapskooi". Hoeve met 20ste-eeuws woonhuis en losstaande schuur met schaapstal uit eind 18de-begin 19de eeuw aan de westzijde van het erf. Eertijds behorend bij de "Sint-Christoffelhoeve". Schuur heropgebouwd in 1970 wegens vervallen toestand. Hoeve thans ommuurd door lage bakstenen muur, witgeschilderd op gepekte plint met pijlers voorzien van piramidevormige spits; ijzeren toegangshek tot verhard erf. Betegelde stoep aan woonhuis.

Vrijstaand woonhuis in landelijke stijl. Witgeschilderde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen, nok evenwijdig met straat); zwart geschilderde plint. Dubbelhuis met centraal grote puntgevel waarin rondbogige dakvensters en blinde oculus in top; kleine bolvormige bekroning. Getoogde muuropeningen; schrijnwerk met roedeverdeling. Betegelde onderdorpels. Luiken met bewaarde duimen en hang- en sluitwerk. Rondbogige toegang. Aan westzijde, lage aanbouw onder lessenaarsdak. Schuur uit eind 18de-begin 19de eeuw, heropgebouwd in 1970 omwille van vervallen toestand. Langgestrekte, éénlagige baksteenbouw onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen); witgeschilderde straatgevels op gepekte plint. Vlechtingen aan noordzijgevel. Klimmende dakvensters met luik. Rechthoekige poort aan zuidzijde; getoogde staldeuren en kleine stalvensters. Natuurstenen bolbekroning op top van zuidpuntgevel. Aan erfzijde van de hoeve, nieuwe poorten en lagere aanbouw onder lessenaarsdak.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda