Godshuizen

Beschrijving

Drie lage woningen die nu deeluitmaken van het godshuis "Blindekens". Vermoedelijk houden ze verband met de stichting van broeder Pieter vanden Driessche in 1667. Telkens twee traveeën onder zadeldak (bij nummer 21 tegelpannen, bij nummer 23 Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Oorspronkelijk haast blinde gevel aan de straat, enkel voorzien van korfboogdeuren, telkens met afgeschuinde dagkanten. Huidig uitzicht bepaald door restauratiewerken van 1985 naar ontwerp van architect J. Waes (Brugge).

Verankerde bakstenen lijstgevels, bij nummer 21 gemarkeerd door een puntgevel met vlechtingen, twee rondbogige zoldervensters met afgeschuinde dagkanten, onder een gedichte opening of nis. Nummer 23 is een Vlaamse gevel waarvan het rechthoekig zoldervenstertje in rondboognis is opgenomen in een per baksteenlaag getrapte tuitgevel.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia